Киев прокопава ров 4 м широк и 2 м дълбок по границата с Русия

Украйна ще строи стена по границата с Русия. Тя ще е дълга около 2000 км, ще представлява двуметрова желязна ограда с бодлива тел и по нея ще тече ток. Ровът ще струва около 8 млрд. гривни ($517,3 млн.), уточни Яценюк.

Изграждането на рова, който ще подсили границата с Русия, ще отнеме до четири години. Това заяви украинският министър-председател Арсений Яценюк по време на заседание на правителството, съобщава ТАСС.

Яценюк обяви на 3-и септември, че Украйна започва да укрепва 2295-километровата си граница с Русия. В съответствие с проекта, кръстен с кодовото име „Стена”, ров с ширина 4 метра и дълбочина 2 метра ще бъде прокопан по сухопътната граница с Русия.

Ровът ще бъде допълнен със системи за оптично-електронно наблюдение, наблюдателни кули и други съоръжения. Системи за дистанционен контрол ще бъдат инсталирани по морската граница между двете държави.

Преди около две седмици Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, заяви, че „Стена“ е неприемлива.
„Стената разрушава живота на хората и техните семейства. Това е неприемливо. Необходимо да се укрепи идеята за „Общ европейски дом”, заяви Ягланд.