Киев призна за съществуването на капитан Волошин

Нов етап в раследването  кой е свалил малайзийския Боинг започна, след като украинските власти признаха  за съществуването на капитан Волошин, посочен за убиец на лайнера, но отричат той да е изпълнявал боен полет на 17 юли в района на трагедията. Руските следствени органи обаче настояват капитанът да бъде разпитан и то от международни специалисти.

Това че Службата за сигурност на Украйна призна за съществуването на капитан Волошин вече означава много. А това дали той е извършил полет на 17 юли е лесно да се провери. Нека да предоставят дневника за полетите на 17 юли на компетентните холандски власти, които провеждат официалното разследване. А още по-добре е да дадат възможност на Волошин да бъде разпитан с полиграф от холандски и малайзийски специалисти, заяви официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

Той посочи още, че не би било зле да бъдат разпитани пред „детектор на лъжата” и украинските диспечерите, които „по някакви незнайни причини” са отклонили пътническия самолет към зоната на бойните действия.

Разбирам затрудненията на украинските колеги да кажат каквото и да било по повод нашите разкрития преди да са получили инструкции от своите наставници, но нека да не бързат с опровержения, а по добре да се оправдаят със започналите празници, преди да са изтърсили някоя нова глупост, посочи Маркин.

На специална пресконференция днес лидерът на ДНР Алексеандър Захарченко обяви, че лично е видял как украински изтребители са летели близо до лайнера, тъй като по време на инцидента пътувал в района на Шахтьорск и че има десетки свидетели, които са готови да потвърдят това.

„Аз видях как стана това. Бяха два самолета и Боинга. След това двата самолета изчезнаха, а Боингът падна. ДНР не е сваляла самолета по две причини – първо ние не сме зверове, а второ – не разполагаме с такива технически средства, нямаме авиация“, каза Захарченко, цитиран от РИА Новости.

Кой е капитан Владислав Волошин?

Данни за украйнски военен летец с чин капита и на име Владислав Волошин през последните дни извадиха украински и руски медии. Посочва се разказа на 32-годишния подполковник Юрий Шевцов, командир на ескадрила от 299-та бригада от тактическата авиация на Украйна, която нанасяше авиоудари по Донбас през лятото на тази година. Щурмовият самолет Су-25 на Шевцов беше свален на 21 юли и той бе пленен от опълченците. На разпитите Шевцов признава, че в бомбардировките са участвали 13 негови колеги, сред които и капитан Владислав Валериевич Волошин.

Шевцов си спомня още, че трима пилоти от този списък, сред които и Волошин, са били представени на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Петро Порошенко за удостояване с орден „Богдан Хмелницки” III степен „за проявено мъжество и героизъм”.

В различни украински сайтове, в зависимост от политическата им ориентация, капитан Волошин и летците от 299-ра бригада на тактическата авиация са представени или като „скромни герои на Украйна”, или като „летящите убийци”. На някои от тях има и снимки на Владислав Волошин, съпроводени вече с коментари и пожелания „дано властите се размърдат и му гарантират поне живата”.

Междувруменно стана ясно,че украинският военен, който свидетелства, че украински изтребител е свалил малайзийския Боинг MH17, е минал успешно през детектор на лъжата, обявиха от руското сведствие. Вече имаме доказателства, заявява представителят на следствието Владимир Маркин, цитиран от „Новости“. Руската страна е готова да предостави доказателства на международната комисия, разследваща трагедията.