Киев прие бюджета си за 2015

Държавният бюджет на Украйна за 2015 г. бе приет от депутатите във Върховната рада. Той бе подкрепен от 233 депутати в 450-местния парламент в Киев. Гласуването приключи в 4:30 часа сутринта, след дълго обсъждане.

Поддръжниците на законопроекта за промени в данъчното облагане пяха националния химн, а членовете на кабинета се прегръщаха един друг, след като законът беше одобрен, съобщи БГНЕС.

“Този бюджет, подобно на други бюджети, приети в тази зала, е далеч от съвършенството,” каза премиерът Арсений Яценюк преди гласуването. “Ето защо бюджетът трябва да бъде преразгледан най-късно до 15 февруари. Ние ще го променим въз основа на резултата от преговорите с международните финансови организации”, обясни той.

Бюджетът бе приет, когато страната се стреми да отключи следващия транш от 17 милиона долара от Международния валутен фонд, написа Блумбърг. Сумата най-вероятно ще бъде недостатъчна за страната, която се бори с тежка рецесия от 2009 г.

Кредитният рейтинг на страната беше намален, което бе очаквана промяна на фона на топящите се резерви на Централната банка и продължаващите боеве в източната част на страната.

15 милиарда долара допълнителна помощ са нужни на Украйна към съществуващия спасителен план. Това според ЕС ще запази страната над повърхността, въпреки най-кървавия конфликт от Втората световна война в регионите на Донецк и Луганск.

Брутният вътрешен продукт на Украйна трябва да се свие със 7% през тази година, според правителството. Чуждестранните резерви са под 10 милиарда долара – най-ниското равнище от повече от десетилетие.

Преговорите с Международния валутен фонд ще започнат на 7 януари. Приетият бюджет предвижда увеличаване на разходите за отбрана до 5,2% от БВП. Социалните разходи ще бъдат намалени, за да може бюджетният дефицит да остане под контрол.