Киев, осъзнай се!

Депардийо, Кустурица, Сегал, Стоун – вие сте заплаха за националната сигурност на Украйна заради… проруските си изказвания. Такова е мнението на културното министерство на разпадналата се страна, заело се да попълва „черни списъци“.

Киев, не изпадай в параноични състояния и се осъзнай най-сетне – не нечии думи са заплахата, тя е вътре в сърцето ти. Докато продължаваш с упоритостта си в заклеймяването на Русия и всички проруско настроени хора, не съумяваш да се справиш с тегнещата, в пъти по-голяма опасност за Украйна. Без и минимален опит да им се опълчиш, ти позволи да избуят неофашистките настроения в Украйна, допусна въоръжените екстремисти от „Десен сектор“ да подпалят страната. Вместо това реши да си разчистваш сметките с инакомислещите, да правиш списък на неудобните на наложената политика лица и да ги ликвидираш. Всичко това в името на националната сигурност, убедени сме. Пак заради нея изправяш с оръжие брат срещу брата.

В същото време, Киев, не чуваш оглушителните призиви за война на неофашистите. Порошенко, действията ти са обясними – добре знаеш, че реагираш ли с твърда ръка на тези паравоенни групировки, ще те последва съдбата на предшественика ти Янукович. От самото ти избиране лидерът на „Десен сектор“ Дмитрий Ярош, който между другото е и депутат във Върховната Рада, ти се заканва. И сега май, че е тръгнал към реализиране на плана.

Мечтите от Майдана, ли? Те отдавна са само мираж – Украйна е в състояние на инертност, с тотално разпаднала се държавност и стремглаво поела към фалита. А кукловодите на онези въжделения от февруари миналата година гледат отстрани надробената каша, голямата лъжица от която се пада на Европа.

Автор: Кристиела Симеонова, в. „Дума“