Киев окупира Славянск

Прогонени от напредването на украинските сили, опълченците  и техният водач напуснаха днес Славянск – една от крепостите на народните опълченци в Източна Украйна.

Това е военен пробив  на украинската армия от началото на военната окупационна  операция“ срещу народните опълченци, която бе подновена след изтичането на прекратяването на огъня в понеделник.

Има опасност новината да се отрази на дипломатическите усилия за слагане на край на конфликта. Очакваше се тези усилия, насърчавани от западните страни, да доведат до среща в събота на „контактната група“, но  тя изглежда несигурна, а мястото й така и не е определено.

Голяма част от народните опълченци  и техният главен водач Игор Стрелков потърси изходен коридор  от Славянск, обяви сутринта украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков на страницата си във Фейсбук, а кметът на града, назначен от опълченците, потвърди заминаването им, като уточни, че украинските сили още не са влезли в града.

Президентът Петро Порошенко съобщи в социалната мрежа, че е наредил в Славянск да бъде издигнато украинското знаме.

В Донецк „министър-председателят на Донецката република“ Александър Бородай призна, че неговите части са напуснали Славянск заради огромното численото превъзходство на противника и са се изтеглили на предварително подготвени позиции.

Говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Лисенко заяви в Киев, че Славянск е обкръжен и че украинските сили се опитват да обезвредят бойците, които на малки групи се прегрупират за самоотбрана  в квартири сред цивилното население.

В дипломатически план срещата на „контактната група“ – Украйна, Русия и ОССЕ с участието на Народното Опълчение, която трябваше да се състои по-късно днес, все още не е потвърдена.

Снощи в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че е предложил място и час за срещата. Украинското ръководство не ги уточни, изчаквайки потвърждението на другата страна.

Президентът Порошенко заяви, че е готов да обяви отново прекратяване на огъня само ако другата страна приеме неговите две основни условия – контрол от страна на Украйна на границата с Русия и освобождаване на взетите от опълченците „заложници“.

Според украинските ръководители прекратяване на огъня без възстановяване на контрола върху границата, би дало възможност на опълченците  да получават подкрепления от Русия.