Киев наруши договореностите с ООН

Украинските власти нарушиха договореностите с ООН, ако наистина в близост до Краматорск са участвали хеликоптери с опознавателните знаци на световната организация.
„Департаментите за операциите по поддържане на мира и полевата поддръжка са в контакт с украинските власти по този въпрос“, съобщи пресслужбата на ООН пред ИТАР-ТАСС.

От Департамента за операциите по поддържане на мира на ООН подчертаха, че държавите, предоставящи средства на авиацията и друго оборудване за миротворчески мисии, «трябва да премахнат всички лога и опознавателни знаци със споменаването на ООН, веднага след завръщането в страната и повече те да не бъдат използвани за официални цели на световната организация“.

„Освен това, всяко споразумение, подписвано от страните-доставчици на контингентите, ясно пояснява, че техните правителства могат да използват носещите символиката на ООН средства на авиацията само за изпълнения на полети, които са били поискани от Обединените нации“, отбелязаха още от Департамента.

По-рано в медиите се появи информация за използването в хода на специалната операция в близост до Краматорск на най-малко три хеликоптера със символика на ООН. Според данните, става дума за три бойни хеликоптера Ми-24 и един транспортен Ми-8.

Украински хеликоптери са били задействани в редица миротворчески мисии на ООН, в частност, в Демократична република Конго.