Киев и ДНР и ЛНР се споразумяха за изтегляне на войски и техника от райони в Източна Украйна

Представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна се споразумяха с украинската страна за размяна на пленници по формулата „всички за всички“.Новината съобщи ТАСС, като е позова на пълномощния представител на ЛНР в работната подгрупа по хуманитарните въпроси към Контактната група Олга Кобцева.

В рамките на комплекса от мерки за изпълняване на Минските договорености беше постигнато съгласие за размяна между ЛНР и ДНР и Украйна. Ще предадем на Украйна 47 души, а в замяна тя ще ни върне 618 души. Тази договореност беше регистрирана и на заседанието на Контактната група вчера, каза Кобцева, цитирана от агенция Луганскинформцентр.

До момента няма изявления по въпроса от страна на Киев.

Кобцева отбеляза, че на територията на ДНР има 42 души, издирвани от Украйна, а в ЛНР – петима.

От подписването на комплекса от мерки са осъществени 15 размени, при които ЛНР и ДНР са освободили общо 207, а Украйна – 121 души.

След заседание на Контактната група в Минск вчера пълномощният представител на Русия – Борис Гризлов, съобщи, че представители на Донецк и Луганск са предложили да бъдат освободени всички задържани от страните хора.

Използвани са материали на БТА и bTV