Киев използва химическо оръжие в Донбас

По време на спецоперацията, провеждана от украинските военни за освобождаване на сградата на областното управление в Мариупол, активистите от протестното движение бяха подложени на атака на химическо оръжие. Това съобщи ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

„Народният губарнатор“ на Донецка област Павел Губарев официално потвърди на страницата си във Facebook, че киевските власти използват химическо оръжие срещу донецките активисти. Според Губарев, това се е случило на 6 май в Мариупол, когато активистите са били принудени да напуснат сградата на областната управа, която се е превърнала в място, поразено от химическо оръжие. Според ръководството на ДНР, много хора са получили химични изгаряния на дихателните пътища, с опасност за живота и последствия за здравето.

Губарев напомня, че Генералната асамблея на ООН осъжда действията, които са в в разрез с Протокола за забрана на употребата по време на война на задушливи, отровни и други газове и на бактериологични методи на война, подписан в Женева през 1925 г., както и с Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на бактериологично (биологично) и токсично оръжие и за тяхното унищожаване, подписана във Вашингтон, Лондон и Москва на 10 април 1972 г.

Според управляващите на самопровъзгласилата се Донецка народна република, фактът за прилагането на химическо оръжие в Донецка област е просто едно допълнение към списъка с военни престъпления на киевските власти. Павел Губарев подчерта още, че последният случай на употреба на химическо оръжие в Украйна лежи на съвестта на специалните части на немско – фашистките окупатори.

Донецка народна република призова целия цивилизован свят да осъди използването на химическо оръжие в град Мариупол, защото това се превръща в повторение на осъдените от световното общество, действия на фашистката армия през 40-те години на миналия век. Освен това, ДНР изиска прилагането на мерки за международна изолация на киевския режим и се обърна към Русия с молба да вземе участие при разследването на фактите.