Киев използва примирието в Новорусия за прегрупиране на войските

Опълченците съобщават, че въпреки примирието, украинските военни продължават да обстрелват блокпостовете им в пет населени места. Сблъсъци са избухнали в още четири селища, в резултат на което е унищожен танк и трима украински военни са били ранени.

Бронетехниката и личния състав на украинските армия продължава да се увеличава от северозападна посока в Мариупол.

Очевидно е, че украинската страна използва така нареченото примирие за подготовка за нападение срещу армията на Новорусия. Предполага се, че украинските военни планират да разделят армията на опълченците на три части като образуват „котли”: Южен – в Мариупол, Северен – в Луганск и Централен – в  Донецк.

Украинската армия концентрира голяма част от подразделенията си в покрайнините на градовете Счастие (ЛНР) и Дебалцево (ДНР). Частично е разрушена язовирната стена на Павлополското водохранилище, която е била подложена на танкова атака на украинските военни. Мостът над язовира е напълно разрушен. Възможната цел е предотвратяване на атаката на Мариупол, който бе посетен в понеделник от президента Петро Порошенко.

На страната на армията на Новорусия преминаха трима военнослужещи от батальона „Айдар”. Бойците разкриха пред опълченците плановете на украинските военни, като според тях, антитерористичната операция ще продължи, въпреки сегашното примирие. Повод за началото на силовата операция може да се превърне обстрела на позициите на украинските военни от свои, като това бъде представено за атака от страна на опълченците.