Киев заповяда: „Открийте масиран огън по сепаратистите!“

Украинските части в сектор „Б“ на антитерористичната операция (АТО) получиха тази сутрин заповед да открият масиран огън по позициите на опълченците. Това е написал във Фейсбук съветникът на президента на Украйна и заместник-министър на отбраната Юрий Бирюков, предадоха РИА Новости и УНИАН.
„Добро утро, страна. Вече може да се каже, че преди два часа групировката на нашите войски е получила заповед и е открила масиран огън по известни позиции на сепаратистите“, гласи съобщението на Бирюков. Той информира още, че през нощта украинските сили са успели да евакуират от летището над 20 ранени бойци, както и два трупа на загинали в тежките сражения там.

Тази сутрин и опълченците са открили огън от РСЗО „Град“ калибър 122 мм по позициите на украинските войски в района на Первомайск, съобщава Дмитрий Чалий, офицер от преслужбата на сектор „М“ в зоната на антитерористичната операция.

Киев и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република обявиха на 9 декември „режим на тишина“ в зоната на силовата операция в Донбас, като целта бе да се върнат към изпълнение на договореностите от Минск. Те посочиха необходимостта да се започне изтеглянето на тежкото въоръжение, да се пристъпи към размяна на пленници и да се извърши демилитаризиране на района.

През последните дни този режим на тишина бе многократно нарушават от двете страни, а днес както може да се съди от последните информации окончателно е елиминиран./Днес+