Киев забрани 38 книги на руски автори

Украинската държавна комисия за радио и телевизия публикува списък с „антиукраински“ книги на руски автори, забранени за внасяне на територията на страната.

В него попаднаха 38 книги на руски автори, сред които „Украйна. Хаос и революция – оръжието на долара“ на Николай Стариков, „Евразийски реванш на Русия“ на Александър Дугин, „Студената източна вечер на руската пролет“ на Андрей Фурсов, „Киев капут“ на Едуард Лимонов, „Донбас – димната завеса на Путин?“ на Сергей Доренко, „Украинската катастрофа. От американска агресия към световна война?“ на Сергей Глазев, „Евромайданът. „Кой унищожи Украйна?“ на Лев Вершинин, „Масовите нарушения на правата на човека по време на гражданската война през 2013-2014 г.“ на Александър Дюков.

Забраната за внос на книги на редица руски автори в Украйна е с цел да бъде скрита от гражданите истината за държавния преврат в страната и ролята на САЩ в него.

Такова мнение изрази пред ТАСС писателят Николай Стариков, чиято книга „Украйна. Хаос и революция – оръжието на долара“ също попадна в списъка със забранената в Украйна литература.

Стариков подчерта, че книгата му не съдържа нещата, които Държавната комисия за радио и телевизия на Украйна е определила като основание за забраната – „нито човеконенавистничество, нито сепаратизъм, нито фашистки идеи, нито едно от нещата, изброени от украинските власти“. Истинската причина за забраната за внасяне на тези книги в Украйна, според автора, е желанието на властите да скрие истината за случващото се в страната.

Първият заместник-председател на комисията по култура в Държавната дума на РФ Елена Драпеко счита за безполезна забраната на Киев за внасяне в страната на книгите на руските автори в условията на съществуване на интернет.

„Продължава войната на информационното поле, украинската власт продължава да се изолира. Тези книги не са срещу Украйна – те са срещу украинските власти. И ето че властите се защитават“, каза Драпеко, коментирайки решението на украинската държавна комисия.

Депутатът подчерта още, че „това е абсолютно неефективна мярка в условията на присъствието на интернет, с помощта на който могат да се свалят всякакви книги, без да се пренасят през границите тонове хартия“. „Те продължават линията си на изолация, после ще започнат да изземат книгите от библиотеките и да ги изгарят, като е правил Хитлер в началото на управлението си“, отбеляза Драпеко.