Киев готви провокации на границата с Русия

Украинските власти готвят провокации в близост до границата с Русия. В протестните акции ще участват студенти и бойци от самоотбраната на страната, а самите действия ще се проведат днес , 29 януари, в деня на така наречените герои от Крути, съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция „Криминформ“.

Според изданието координаторът на национално-освободителното движение в Симферопол Георгий Чорни е бил информиран от свой приятел, учещ в украински университет, че местните студенти се готвят за специална акция.

„Студентите се подготвят за протест, планиран за деня, в който почитат паметта на героите от Крути – 29 януари. В акцията, ако трябва да бъдем честни, провокацията, освен студентите, ще участват и бойци от отрядите на украинската самоотбрана“, каза Чорни.

„Всички те ще бъдат откарани на руско-украинската граница, където ще се проведе масово шествие, ще раздават запалителни материали и пиротехника, които да бъдат хвърляни на руска територия, имитирайки стрелба. Хората ще бъдат откарани там с автобуси и ще бъдат точно инструктирани как де се държат и какво да скандират“, каза още Чорни, като предположи, че протестът ще бъде организиран на границата в територията на Крим.

Според студенти подобна група се набира и за протест на линията на военните действия в ДНР.

„Обещават да им платят и казват, че ще ги дават по украинските и чуждите телевизии“, каза координаторът на движението.

Чорни твърди, че неговият приятел „сам е поискал да се обърне към медиите, тъй като се страхувал за своята безопасност“.

Украйна е митологизирала боевете край Крути в Черниговска област на 29 януари 1918 г. между доброволчески части, сформирани от Централната рада на Украинската народна република (УНР) и отряда на болшевиките. Този епизод се представя като подвиг на 300 студенти, изправили се срещу хилядната армия на противника.

Всъщност, в това сражение са загинали няколко души, а самото „настъпление“ на студентите не е изиграло никаква роля в Гражданската война.