Киев арестува цивилни, за да ги разменя за пленени украински военни

Киев и досега не предоставя списъците с имената на пленени, както и не потвърждава намерението си за осъществяването на размяна на пленени в четвъртък, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Планираната за днес размяна на пленени във формат 60 на 60 между ДНР и Киев засега остава отворен въпрос. Ние изпратихме списъците на киевското ръководство, но отговор засега няма”, съобщи източник от щаба на опълчението на ДНР.

Размяната не пленени се превърна в една от ключовите точки в подписания меморандум на 5 септември в Минск. От тогава само 4 пъти се е осъществила размяна на пленени във формата: 34 на 34, 70 на 70, 38 на 38 и  28 на 28 души.

Въпреки това, без да има достатъчен брой пленени опълченци, властите в Киев разменят заловените от тях под различни предлози цивилни граждани за пленени украински военнослужещи. Тази информация излезе в сайта на вестник TheNewYorkTime.

«От липса на достатъчно число пленени опълченци, украинците задържат, а след това разменят групи от цивилни мъже, жени и тийнейджъри, докарани едва ли не от Киев», съобщи още изданието.

Както отбелязва още TheNewYorkTime, след размяната много от тези хора се оплакват от това, че са били задържани без дори да са воювали с опълченците и нямат ни най-малка представа за това, защо са се озовали в групата за размяна на пленени в Източна Украйна.

Авторът на статията е разговарял с един от освободените, 17-годишен тийнеджър, когото украинските военни са задържали преди две седмици по време на отстъплението им от линията на фронта. Те обвинили момчето в съучастие с „бандата на убийците”, действаща зад фронтовата линия, но при това не са предявили никакви доказателства за това.

„Никога не съм воювал, нито съм убивал. Преди две седмици те ме дръпнаха и ме прибраха. Два дни ме биха, а след това ме държаха за да ме разменят”, поясни 17-годишния пленник. Миналата неделя момчето е било в състава на група от 28 души, които са били разменени срещу украински военни. Сред тези 28 души само 7 са опълченците.

„На мястото на размяната, в интервю десетки освободени цивилни са разказали аналогични истории”, поясни авторът на статията.

Освен това Киев не може да осигури достатъчно количество опълченци за размяна, тъй като много от пленените умират зад стените на зандана от системни мъчения, глад и мизерни условия.

Лидерът на Славянската гвардия и съпредцедател на народния фронт „Новорусия” Владимир Рогов след последната размяна на военнопленници заяви, че докато хората били в плен са били подложени на зверски мъчения. Украинските военни ги карали да правят самопризнания за неизвършени от тях престъпления.  Много от пленените са били подлагани на зверски мъчения, сравними с тези на Светата инквизиция и фашистките концлагери.