Киевските реваншистки фантазии тлеят сред висшите ешелони на властта

„Първо ще смачкаме нашата зараза, а след това ще завземем руския Ростов, и по-нататък ще му мислим, какво да правим“, заяви на едно мероприятие новият губернаторът на киевския анклав в Луганска област Георгий Тук.

Той открито, без намеци, заплаши своите чиновници с жестоки репресии и подчерта, че няма да търпи никакви сепаратистки настроения.

Тези реваншистки фантазии едва ли могат да учудят някой. Далеч преди Майдана радикалният украински националист Дмитрий Ярош утвърждаваше, че войната с Русия е неизбежна, а част от южните руски територии исторически трябва да принадлежат на Украйна. Интересно, колко дълбоко в историята и в какви нейни слоеве се гмурка украинският политик?

Това, че подобно заявление прави висок държавен чиновник, а киевските власти въобще не реагират, означава, че подобни настроения и идеи се поддържат на най-високо равнище. И без последствия такава открита заплаха за Руската федерация не може да остане.

Киевските военни сили в момента не са в най-доброто си състояние. Помощ от Запад идва значително по-бавно, отколкото би искал украинският елит. Армията, въпреки помощта на американските инструктори, е подготвена слабо. Всъщност, те създават в Украйна подразделения, подобни на полицейските. Такива като в Афганистан и Ирак, способни да воюват само на вътрешни равнища и тактически неспособни да овладяват задгранични територии. Няма в Украйна и доброволци, освен бандитските групировки. Напротив, войниците й напускат службата, прехвърляйки се на руска територия. Икономиката практически е мъртва. Интересно, на какво разчитат подобни „туковци“ и „ярошевци“, посягайки, дори и чисто теоретично, върху суверенитета на Русия?

Да се намерят провокатори, способни да извършат някое друго нападение на граничните блокпостове, не е сложно. Обаче, дори най-яростните противници на Русия сред украинските власти, въпреки тяхната неадекватност, не могат да не разбират, че последствията в случая несъмнено ще бъдат много тежки.

Подобни заявления по-скоро са насочени към измама и заблуда и целят да се настрои украинското население на воинствена антируска тоналност. Трябва да се отбележи, че киевските идеолози са доста преуспели в това. В Западна Украйна от край време се култивира открита ненавист към Русия и руснаците. И тук не е излишно да се напомни, че мощна и боеспособна армия може да се роди само в силна и единна държава. Така че, с военни методи на този етап да се победи Русия е сложно, дори за онези, които стоят зад гърба на Незалежната.

Автор: Наталия Александрова