Киевската хунта подсилва групировката в Донбас с артилерийски подразделения

Украинската армия концентрира на редица участъци от линията на съприкосновение в Донбас допълнителни артилерийски подразделения, което говори за това, че украинските военни само временно са преустановили подготовката за настъпление, заяви във вторник заместник-началникът на щаба на опълчението на ДНР.

„В близките дни ние очакваме възобновяване на подготовката за настъпление, нарастване на активността по прехвърлянето на нови подразделения в Донбас и увеличаване във връзка с това на темповете за създаване на ударни групировки в близост до местата на съприкосновение“, каза той.

Според него, временното преустановяване на прегрупирането на украинските военни е свързано с това, че Донецката народна република е разсекретила данните за местата на  дислокация на силите и техниката на украинските военни.

„Освен това, въпреки опровержението от страна на Киев на предоставените от нас доказателства за подготовката на ВСУ за настъпление, данните на нашето разузнаване позволяват да твърдим, че наблюдаваното в момента затишие носи временен характер. Тези изводи потвърждава струпването в района на населените пунктове Донское, Малоигнатиевка, Зайцево и Опитное на допълнителни артилерийски подразделения“, каза Басурин.

Припомняме, че през април миналата година украинските власти започнаха военна операция срещу ЛНР и ДНР. По последни данни на ООН, жертви на конфликта са станали над 6,8 хил. души. Въпросът за разрешаването на кризата в Донбас се обсъжда включително и на срещите в Минск на контактната група, която през септември миналата година прие вече три документа, регламентиращи стъпките за деескалация на конфликта.