„КиберБеркут“: Украинските власти се оказаха безсилни пред престъпленията на бойците от доброволческите отряди в Донбас

Хакерската група „КиберБеркут” публикува на сайта си информация за престъпления, извършени от бойците от така наречените доброволчески батальони, както и от редовните части на въоръжените сили на Украйна в Донбас. Военният прокурор на Южния регион на Украйна Павел Богуцки пише в свой доклад, че само на територията на Луганска област са регистрирани над 200 престъпления, включително убийства и грабежи, пише на сайта на руската телевизия „Russia Today“, цитиран от fbr.bg.

Участниците в „КиберБеркут” получиха достъп до доклада на военния прокурор Богуцки, посветен на престъпленията на киевските военни в Донбас. Документът от 80 страници описва над 200 престъпления на бойци от доброволческите батальони, Националната гвардия и други въоръжени сили на Украйна само на територията на Луганска област.

От „КиберБеркут” подчертават, че батальоните фактически „са се превърнали в организирани престъпни групировки, които грабят и убиват собствения си народ”.

Авторите на публикациите дават само няколко примера от стотиците престъпления. Например, през август 2014 г. бойци от батальона „Лвов” са убили жителя на град Северодонецк Александър Лебединц.

Бойци от „Айдар” са извършили нападение срещу депутата от Луганската областна дума С. Девизоров и са завзели автомобилите, парите и оръжието му. При това самият Девизоров е бил намерен в багажника на една от колите си.

От хакерската група също така публикуват документи за конфликти в самите силови подразделения, както и за преднамерено игнориране на заповедите на ръководството на Националната гвардия от страна на командирите на доброволческите батальони.

Жителите на град Маринка, Донецка област, твърдят, че военните ги изселват принудително от собствените им домове. Оплакванията не дават никакви резултати, съобщава украинското издание Корреспондент.net.

По думите на местните жители военните предпочитат добре обзаведени жилища.

Отбелязва се, че по-рано подадените оплаквания за престъпни действия на военни са се „изгубили”. Комисията, създадена за разследване на случаите на незаконно изселване, е изцяло от военни. Според нея обаче гражданите сами са давали съгласието си.

По-рано експертите вече отбелязаха, че украинските доброволчески батальони, които често биват наричани картелни, фактически са незаконни въоръжени формирования и отдавна са се превърнали в проблем за киевските власти.

„Киев така и не успя да ги узакони, което значи, че е много трудно да бъдат контролирани”, разказва в интервю за Russia Today директорът на Руския център за стратегически изследвания Леонид Решетников. По думите му, тъй като батальоните са сформирани на база екстремистки организации като „Десен сектор”, и радикални групи от футболни фенове, естествено, че там ще царят „жестокост, нацистки и фашистки погледи”.