„КиберБеркут“ разкри имената на западните инструктори в Украйна

Киевската хунта все повече и повече прибягва до помощта на западни агенти в опитите си да потисне нарастващата съпротива на рускоезичното население в Украйна. Материал, разобличаващ работата на чуждите инструктори в Украйна публикуваха на сайта си известните украински хакери от „КиберБеркут“. По думите на членовете на групата, тези чужди инструктори ще подготвят различни провокации на територията на Донбас.

Обръщайки се към населението на Донбас, както и към всички жители на Украйна, хакерите пишат, че в близко бъдеще престъпното ръководство на страната планира провеждане на редица провокации на границата с Донецка и Луганска народни републики. Освен това, според тях киевските власти възнамеряват да подстрекават ескалацията на военния конфликт в източната част на Украйна. Позовавайки се на свои източници, хакерите съобщават, че съвсем скоро на територията на страната ще пристигне група чужди инструктори, чиято цел е антинародна дейност.

„КиберБеркут“ също така отбелязват, че сред тези военни инструктори има граждани на Полша, Естония, Финландия, Турция, Норвегия, Латвия, Франция, Дания, Австрия, Исландия, ФРГ и други страни. Най-голям брой специалисти са изпратени в Украйна от САЩ.

Провокациите в същото време вече са започнали. Край Донецк, в Пески вече няколко дни поред продължават ожесточените сблъсъци между въоръжените сили на ДНР и украинските окупационни войски. По данни на лекарите, броят на ранените опълченци рязко се е увеличил.

На 14 април в резултат от взрив в Широкино е ранен операторът от руската телевизия „Звезда“ Андрей Лунев, съобщават от министерството на отбраната на Донецката народна република.

„В Широкино е тежко ранен операторът на телевизия „Звезда“ Андрей Лунев“, – заяви представител на отбранителното ведомство. – Оказана му е първа помощ на мястото на инцидента, вероятно съвсем скоро той ще бъде откаран в болницата в Новоазовск“.

Руският журналист е попаднал под обстрела по време на оглед на развалините в Широкино. Той е с тежки наранявания по главата и долните крайници. Руският телевизионен екип пристигнал в Широкино заедно с представителите на ОССЕ и Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня.

Село Широкино, разположено между Мариупол и контролирания от ДНР Новоазовск, е един от най-напрегнатите участъци на линията на съприкосновение.