Кефирът е чудесен естествен източник на пробиотици и протеин

Кефирът е гъста напитка, подобна на кисело мляко, направена от ферментирало мляко с кефирни зърна. Произлиза от Русия и се характеризира със своята кремообразна текстура, кисел вкус и газирана ефервесценция. Кефирът остава популярен в Източна Европа, където често се използва като съставка в печени изделия, като заквасен хляб, често като заместител на суроватка. Поради своята висока хранителна стойност, обаче, кефирът блести най-вече като хранителна добавка. Моля, имайте предвид, че ползите, изброени по-долу, се отнасят за кефир с произход от животинско мляко.

Хранителният профил на кефира, направен от растителни млека (като кокосово мляко) ще се различава, въпреки че поддържа цялостното здраве.

Богат на пробиотици. Според статия на сайта на Медицинския Институт Cenegenics, Джаксънвил, кефирът съдържа между 7-10 милиарда, образуващи колонии, единици от полезни бактерии.

Някои от тези бактерии, като Leuconostoc, Lactobacillus caucasus, Torula kefir и Saccharomyces kefir, не могат да бъдат намерени в кисело мляко, докато бактериите, които кефирът споделя с киселото мляко са по-мощни в кефира.
Тези важни микроорганизми помагат за подобряване здравето на храносмилателната система, като често реколонизират полезните бактерии в стомашно-чревния тракт на нашите системи и чрез предотвратяване растежа на вредните бактерии в чревния тракт.
Освен това, тези култури могат да подпомогнат производството на витамини В12 и K, които се съдържат в кефира.
Помага при лактозна непоносимост. Тъй като е ферментирал, кефирът е почти без лактоза и следователно е от полза за хората с непоносимост към лактоза.
Например, според проучване от май 2003 г., публикувано в списанието на Американската Диетична Асоциация, кефирът може да намали много от симптомите, свързани с непоносимост към лактоза, като подуване на корема, диария и газ.
Добър източник на протеин. Една чаша кефир, направен с пълномаслено мляко, съдържа около 10 грама протеин, включително всичките осем незаменими аминокиселини. Поради тази причина, много културисти обичат да добавят кефир в техните шекове за преди тренировка. Смесва се особено добре с меласа, питателен подсладител, който помага да се маскира киселостта на кефира.
Подобрява нивата на кръвната захар. Също като млякото, кефирът е с нисък гликемичен индекс (16) и може да помогне за регулирането на количеството инсулин, произвеждан от панкреаса. Освен това, храните с нисък гликемичен индекс, като кефира, са свързани с подобряване на насищането и по този начин подпомагат загубата на тегло.
Богат на хранителни вещества. Въпреки, че кефирът се консумира главно заради неговите пробиотици и протеин, той е ценен още и заради своите витамини и минерали. Една чаша кефир, например, съдържа 10 процента от нашата препоръчитена дневна доза витамин А, 25 процента от витамин D, 30 процента от калций и 8 грама мазнини (от които 5 са наситени). Той също така съдържа вариращи количества фосфор, желязо, магнезий, манган, калий и мед.
Следователно, консумацията на кефир в дългосрочен план е свързана с подобрена кожа и коса, превъзходно здраве на сърдечно-съдовата система и имунитет, лечение на запек както и отстраняване на желанието за нездравословни храни.
Както и с млякото, питателноста на кефира зависи от неговото производство. Например, пастьоризиран, с ниско съдържание на мазнини, кефир, открит в повечето супермаркети, няма да бъде толкова питателен като кефира, направен от непреработено, сурово мляко. За съжаление, намирането на кефир, направен от сурово мляко е трудно. За щастие, можете да си направите много лесно (и евтино) кефир! Всичко, от което се нуждаете са няколко кефирни зърна, голям буркан и малко доброкачествено мляко. /biopogled.com