Кери и Лавров ще обсъдят урегулирането в Сирия на 26 август в Женева

Първите дипомати на САЩ и Русия планират да се срещнат идната седмица в пореден опит да сложат край на войната в Сирия и да установят партньорство в борбата с тероризма, съобщиха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Джон Кери и Сергей Лавров ще разговарят на 26 август в Женева. Срещата ще се състои на фона на ожесточени боеве в Алепо и нови удари в Сирия на руската авиация, която използва иранска военновъздушна база.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е склонна да подкрепи плана на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура за 48-часови хуманитарни паузи всяка седмица, през които да бъдат доставяни продукти от първа необходимост за цивилните в Алепо. Ведомството предлага първата такава пауза да бъде следващата седмица.

Ситуацията в Сирия, координирането на действията в борбата срещу тероризма и прекратяването на огъня бе тема на разговорите между руския външен министър и американския държавен секретар и на 16 август, когато двамата разговаряха по телефона.

По време на визитата на Джон Кери в Москва от 15 юли Русия и САЩ се споразумяха за координиране на действията в борбата срещу терористите в Сирия и постигане на спиране на огъня.