Ту-154 с руски музиканти и журналисти на борда се разби в Черно море

Самолет на Министерство на отбраната на Русия Ту-154 с 92 души на борда е паднал в Черно море, съобщи ТАСС, като се позовава на източници от силовите структури в региона. На борда на катастрофиралия Ту-154 са били 64 музиканти от ансамбъл „Александров“, съобщиха пред журналисти от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия, предаде ТАСС.
1284513678

„При планов полет на Ту-154 в 05:40 излита самолет от летището в град Адлер, след излизането пропада. На борда са били 84-ма пътници и осем членове на екипажа. За търсенето на самолета са привлечени всички издирвателно-спасителни служби на авиационните части на Южен военен окръг”, се казва в изявлението.

Според източници на ТАСС на борда на самолета, който се е насочил към Латакия, са били музикантите от световноизвестния ансамбъл на руската армия „Александров”, който бе и в България неотдавна.

Самолетът Ту-154 е излетял от Адлер и изчезва от радара 20 минути по-късно. Той е трябвало да лети към авиобазата „Хмеймим” в Сирия, заявиха от Министерството на отбраната. Освен артистите, на борда са били и журналисти. Те са летели, за да поздравят военните по случай Новата година.

Ръководителят на Съвета на правата на човека Михаил Федотов заяви, че шефката на фонда „Справедлива помощ” Елисавета Глинка, която е вземала лекарства за университетската болница в Латакия, също е сред загиналите.

Елисавета Глинка, известна като доктор Лиза, е била на борда Ту-154, твърди сайтът на руското министерство на отбраната. По-рано днес беше излязла информация, че руската майка Тереза не е минала без контрола на летището и не се е качила на машината, но явно това не е така.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е информиран за инцидента и е взел незабавни мерки.

В момента екипи започват да вадят тела от разбилата се военна машина. Трагедията е огромна.
Преди минути е открито тяло на един от пътниците на шест километра от бреговете на Сочи.1484537925

Причината за катастрофата на самолет Ту-154 на Министерство на отбраната на Русия може да е била или техническа повреда, или грешка в пилотирането, версията за атентат се изключва, смята председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров, предаде РИА Новости.