Кастро: Русия и Китай по-добре разбират световните проблеми, отколкото САЩ

Русия и Китай познават по-добре света, отколкото САЩ. Това заяви историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро, предаде ТАСС. „Китайската народна република и Русия по-добре, отколкото Съединените щати, познават проблемите в света, защото на тях им се е наложило да понасят ужасни войни, създадени от слепия егоизъм на фашизма“, пише Кастро в публикация във вестник Granma.

Основателят на първата и единствена социалистическа държава в западното полукълбо е убеден, че Русия и Китай „ще положат максимум усилия, за да избегнат войната и да спомогнат за мирното развитие във Венецуела, Латинска Америка, Азия и Африка“. Мнението си 89-годишният политик изрази в послание, в което подкрепи и президента на Венецуела Николас Мадуро след поражението миналата седмица на партията му на парламентарните избори в страната.

По отношение на световните конфликти Кастро обърна внимание на това, че „сигурността не съществува за никого“ и припомни за ядрената опасност в момента, когато напрежението между САЩ и Русия е нараснало.

Политикът също така коментира и работата на Световната конференция на ООН за климата в Париж. Според него, единствено мирът и „правото да се превърнат в обща собственост природните ресурси на планетата, както и науката и технологията“ могат да „запазят живота на човека на Земята“.

„Ако човечеството продължи пътя си чрез експлоатацията и ограбването на ресурсите от страна на транснационалните компании и империалистичните банки, събралите се в Париж представители на държавите ще направят съответните изводи“, подчерта той.