Карпов посети Свищов и поднесе цветя на Братската могила (СНИМКИ)

Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов посети Свищов при визитата си в България. Крайдунавският град бе сред избраните градове, в които шахматистът се срещна с млади любители на стратегическия спорт. В демонстративен шахматен сеанс, на едновременна игра срещу няколко ученика от свищовските училища, световният шампион сподели радостта си от желанието на младите хора да развиват своето мислене чрез играта на шах. Той приветства идеята за сформиране на клуб по шахмат и подари на децата шахматните дъски и фигури, на които играха.

шахмат
шахмат
шахмат

Световният шампион игра с белите фигури и след като направи по няколко хода срещу всички участници, постави своя автограф върху дъските за игра, като спомен от посещението му в Свищов. Преди срещата си с децата, Анатолий Карпов бе гост на кмета на общината Генчо Генчев.

шахмат
шахмат
шахмат

По време на посещението, в сградата на Община Свищов, бяха обсъдени редица въпроси, включително и такива, касаещи важността на българо-руските взаимоотношения. Като знак на добрите връзки между България и Русия, кметът на Свищов връчи на руския шахматист юбилейната значка по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов. Анатолий Карпов беше трогнат от жеста и изрази желание да поднесе цветя на Братската могила в местността „Паметниците“, където след седмица ще се проведат честванията по повод кръглата годишнина.

шахмат
шахмат
шахмат
шахмат

По време на визитата си в Свищов, Крапов имаше възможността да посети църквата „Св. Троица“ и музея „Преминаване на руската армия“ в историческата местност „Паметниците“, където написа няколко думи в книгата за впечатления. Срещата, на която присъстваха и председателят на местния парламент д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на Дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, бе проведена с любезното съдействие на бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, търновският бизнесмен Петър Христов и председателя на БФ „Народно единение“ Христо Маринов.

шахмат
Източник: dariknews.bg