Караганов: Който се позиционира срещу Русия, може само да загуби

Статия за немския авторитетен вестник „Ди Велт“ отново събуди въображението за руското мислене в актуалната външна политика. Статията е на Сергей Караганов, ключова фигура в света на руската външна политика и личен съветник на Владимир Путин.

Сергей Караганов е един от най-влиятелните руски политолози, когото западните медии често определят като главен идеолог на външната политика на Кремъл. Караганов е декан на московското Висше училище по икономика и външни връзки, както и почетен председател на Президиума на Съвета по външна политика и политика по отбраната.

В статия за „Ди Велт“ Караганов казва следното: Европа трябва да разбере очевидното. Светът не се движи в посока постмодернизъм. Който се позиционира срещу Русия, може само да загуби. Той твърди, че победата на Доналд Тръмп е засилила тези тенденции в международната политика, които „за руснаците отдавна са очевидни“. Една от тези тенденции е „деглобализацията, която се движи от същите тези сили, които преди това движеха глобализацията. Те обаче са се дистанцирали, след като са видели, че другите печелят повече, отколкото те самите.

Според Караганов в обозримо бъдеще Китай ще действа като равен със САЩ и Европа. Съперничеството между САЩ и Китай ще определя в бъдеще отношенията между двете държави. Конфронтацията между Русия и Запада ще продължава, но постепенно ще отшумява.

Според Караганов Доналд Тръмп е по-малко предсказуем от Хилари Клинтън. Той каза много неща, на които даже и в Русия вдигаха вежди, т.е. се очудваха. Но според Караганов някои елементи от политиката на неговото правителство са предвидими – ще има повече протекционизъм и заради това повече напрежение с Китай; отдръпването на САЩ от Европа ще се засили, независимо от администрацията; американската инфраструктурна програма от 1 милиард долара ще помогне на американската икономика да се съживи и да направи Америка „отново голяма“.

Но според личния съветник на Путин, САЩ не след дълго вече няма да са водач на либералния икономически световен ред. Русия и САЩ имат по-добри шансове да избегнат колизията. „В момента, в който всеки по много точки остава на своето мнение, тези страни трябва да престанат да се движат в посока на нова военно-политическа конфронтация в Европа.

Вариант може да бъде замразяване на числеността на войските на сегашното ниво или да се постигне споразумение всички военни самолети да летят с включени транспондери“. Сътрудничеството Караганов вижда в унищожаването на Ислямска държава в Сирия и в Ирак и решаването на проблема по политически път. Има шанс и за решаване на украинския проблем, преди тази страна да колабира. Според него Доналд Тръмп не е заинтересован да налива масло в огъня на този конфликт.

Източник:  факти.бг