Канада обяви готовност за силов конфликт с Русия в Арктика

Канада е обезпокоена, че Русия разраства своя военен потенциал в Арктика, поради което е готова да защитава интересите си там с оръжие в ръце. Това заяви главата на министерството на външните работи на Канада Джон Беърд в интервю за датския вестник Berlingske.

По думите на канадския политик, Отава „има намерение да се изправи в защита за своя суверенитет в Арктика, а ако се наложи, ще използва и сила”. При това, Беърд отбеляза, че би предпочел въпросът да се реши по мирен път, тъй като смята, че новата студена война още не е започнала. Въпреки това, Канада предполага, че Русия няма намерение да води преговори.

Русия и Канада претендират за разширяване на шелфа за сметка на подводния рид Ломоносов.

Също така, в Отава от край време болезнено възприемат разрастването на руското военно присъствие в Арктика и вече е планирано изграждането на новия тренировъчен център и обектите на морската инфраструктура. От 2008 година, Канада провежда в Арктика редовни учения на въоръжените сили, в качеството на които е заявена защитата на суверенитета на Канада в Далечния Север. Отава принципиално не кани Русия за маневри.