Канада изпраща хиляда военни на границата с Русия

Канада ще разположи хиляда войници на границата с Русия – в Латвия, за да усили групировката на НАТО и заедно с това да се противопостави на „руската агресия“, пише авторитетното издание The Guardian, цитирано от телевизия „Звезда“.

Това решение канадският парламент приема след като на заседанието му се изказа президента на САЩ Барак Обама. Американският лидер призова властите в съседната страна да подкрепят Северноатлантическия алианс с контингент, за да сдържат призрачната „руска агресия“.

Заедно със САЩ, Великобритания и Германия, Канада „ще създаде и ръководи“ бригада в повишена готовност, която ще „допринесе за повишеното присъствие на НАТО в Източна и Централна Европа“, се казва в изявление на канадското военно министерство. От ведомството поясняват, че повече подробности ще бъдат оповестени на срещата на НАТО в Полша следващия месец.

В момента в балтийските републики и Полша са съсредоточени близо четири хиляди военни на НАТО. Според командира на сухопътните сили на НАТО – американския генерал Бен Ходжис, в този регион алиансът е уязвим и не е в състояние да защити Европа в случай на руско нахлуване.