„Камчия“ изпрати зимата и посрещна пролетта с празника „Масленица

С много настроение, игри, танци, руски блини и с „изгаряне“ на зимата, Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна пролетта! Това стана на организирания от Международния център „Русский мир“, „Камчия“, Славянския център и Частното средно училище „Юрий Гагарин“  обичай „Масленица“, който символизира началото на пролетта и житейския кръговрат.

Масленицата съответства на Сирни заговезни у нас. Това е древен славянски обичай, който е свързан с радостта от отминаването на зимата, с народно веселие и танци, с конни надбягвания и най-вече с даването на прошка. Характерно за него е, че през цялата седмица преди Великият пост се приготвят блини – палачинки с масло и сметана, с които семействата гощават своите близки и приятели. Това е един от най-големите празници в Русия и в останалите славянски страни, а шумните и весели празненства, ярките празнични дрехи и пълната трапеза символизират богатството на руската душа.

В „Камчия“ Масленицата започна с театрално представление на руски език, което изнесоха учениците от първите, вторите, третите и шестите класове. Със забавни смешки и закачки героите разказаха зимни приказки и развеселиха пълната зала на „Черноморски“ с изпълнението на весели песни и танци, посветени на празничната седмица.

Всички бяха поканени на „Вкусна изложба“, в която взеха участие 20 от класовете на ЧСУ „Юрий Гагарин“, родители и преподаватели. Iв и IVа клас станаха победители в оспорвания конкурс между паралелките – за най-красиво подредена маса, за най-добро представяне на символите на празника – блините, и за най-гостоприемно посрещане. Определянето на призовите места изключително затрудни журито, тъй като всички ученици се бяха справили повече от отлично… и вкусно! Първокласниците, с помощта на своите родители, бяха подредили красива презентация от палачинки и меденки под формата на усмихната слънчева пролет, а гостите си посрещаха с чаша чай от истински руски самовар.  СОК „Камчия“ почерпи всички участници и гости с палачинки, а дневното меню на децата от ЧСУ „Юрий Гагарин“ бе изцяло в руската кулинарна традиция.

След обилното похапване децата се включиха в игрите за сила, издържливост и ловкост – теглене на въже, бягане с метла, скачане с чували, весела „гъсенична“ щафета с балони, смешни танци и др.

Най-атрактивната част от празника беше свързана с изгарянето на сламеното чучело на зимата. Макар и красива, куклата изчезна в пламъците на огъня, а децата отпразнуваха идването на пролетта с много настроение.