Калфин: Икономическите отношения с Русия са много важни за България

Надяваме се трудният период в отношенията с Русия да отмине по-бързо и по-леко. България смята за важно да се търсят различни възможности за взаимодействие между Русия и Европейския съюз, каза българският вицепремиер Ивайло Калфин днес в интервю за руската радиостанция „Комерсант ФМ“, цитирана от ТАСС и БТА.“В последно време политическите отношения се усложниха. България е член на НАТО и на ЕС и споделя общите позиции в тях“, посочи той.

„Но аз винаги съм мислил и мисля, че ролята на България е да търси различни възможности за взаимодействие, и то не само двустранно, но и за взаимодействие между ЕС, НАТО и Русия“, подчерта Калфин.

„Мисля, че не само България, но и други членове на ЕС силно се надяват, че този труден период ще отмине колкото може по-леко и по-бързо“, добави той.

Говорейки колко време ще е нужно, за да отмине този период в отношенията, Калфин отбеляза, че „всичко ще зависи от процеса, който се развива в Украйна“.

Той изрази убеждение, че отслабването на санкциите „трябва да бъде перспектива на отношенията“ в случай, че Минските споразумения се изпълняват.

Той призна, че руският отговор на санкциите, наложени от ЕС, се е оказал „много чувствителен“ за България.

„Когато бизнесмените говорят за инвестиции, за дългосрочни програми, те имат нужда от политическа стабилност и перспектива. Ето защо санкциите се отразяват отрицателно“, каза той.

Според него през последните години много български бизнесмени са полагали усилия да се върнат на руския пазар, който бе загубен преди 25 години.

Калфин не смята, че от Русия произлиза някаква заплаха за България, добавя ТАСС.