Калашников се разкаял преди смъртта си

Измина 1 година от смъртта на легендарният оръжеен конструктор, създателят на автомата АК-47 Михаил Тимофеевич Калашников.

Половин година преди смъртта си Калашников написал писмо с покаяние до патриарха на Русия Кирил, пише руският вестник „Известия“.

В него конструкторът споделя на главата на Руската православна църква свои душени преживявания и съмнения относно отговорността си за смъртта на хората, убити със създадения от него автомат.

Половин година преди смъртта си известният руски конструктор Михаил Калашников изпратил покайно писмо до Московския и всерусийски патриарх Кирил. От Московската патриаршия казаха, че още тогава са отговорили на писмото на оръжейния конструктор.

 Сканираният документ бе публикуван във в. „Известия“. По думите на журналисти, писмото е предадено в редакцията от близък до конструктора, но отказват да назоват името му. Писмото не е написано на ръка, а е напечатано на компютър и Михаил Калашников само го е подписал.

 Журналистът от „Известия“ Денис Телманов, който е работил с писмото, разказва, че е възможно конструкторът да не е написал сам писмото, а думите му да са записани от свещеници, които са посещавали дома му.
В текста на посланието Калашников нарича себе си православен християнин, автомата АК-47 – оръжие – чудо, а американците от времето на Студената война – приятели на съветския народ.
Докато бе жив, Калашников няколко пъти публично изказва съжаление, че се е прочул като създател на оръжие.

В края на писмото има дата – 7 април, Благовещение. Годината не е посочена. На първата страница е написана на ръка датата – 09.06 (или 05).2012, а също така и нечетливо написани цифри и букви.

„Душевна мъка“

„Душевната ми мъка е непоносима, един и същи неразрешим въпрос: ако моят автомат е отнемал човешки живот, това означава ли, че и аз, Михаил Калашников, на 93 години, син на селянка, православен християнин, съм виновен за смъртта на тези хора, пък били те и врагове?“, се казва в писмото.

„Излиза, че това е някакъв вечен двигател, какъвто толкова исках да изобретя на младини. Светлина и мрак, добро и зло – две противоположности на едно цяло, неспособно да съществува едно без друго? И неслучайно всевишният е устроил всичко така? И човечеството вечно да съществува в такова съотношение“, пише конструкторът.

Калашников пише още как е станал вярващ с помощта на приятели, че е бил против построяването на музей на негово име в град Ижевск и е подкрепил идеята за възстановяване на Свято-Михайловския храм, който бил взривен през 1930 година.

В последната част от писмото Калашников се обръща към патриарха с пожелание за здраве и отбелязва, че са настъпили трудни времена за предстоятеля на църквата „във време на неправедни нападки към Православната църква, които подкопават вярата у хората и покваряват тяхната нравственост“.

Не разкаяние, а въпрос

Всеволод Чаплин, председател на синодалния отдел за връзките на църквата с обществеността, каза в интервю за БиБиСи, че не възприема това писмо като разкаяние.

Той поясни, че църквата отдавна е формирала отношението си към оръжието.

„Православието е против агресията към който и да е народ, но безспорно и безусловно одобрява прилагането на сила и използването на оръжие в случаите, когато нападат собствения ти народ. И особено, когато нещо застрашава изповядваната от твоя народ истинна вяра“, каза той.

„Църквата благославя оръжие, църквата освещава оръжие, което се използва за благи цели. А именно за защита на вярата,отечеството и живота“, каза още той.

Свещеникът не пояснява означава ли това, че от гледна точка на църквата Калашников не е виновен, че е изобретил оръдие за убийство. Той отбелязва, че Калашников не е бил чужд на църковния живот, общувал е със свещеници и е подпомагал възстановяването на храмове.

Прочутия конструктор Михаил Калашников почина на 94-годишна възраст на 23 декември 2013 г. в Ижевск. Повече от месец е бил в реанимация с диагноза ‘стомашен кръвоизлив’, а по-рано през 2013 г. е преминал лечение в Москва.  

Най-известният от автоматите на Калашников – АК-47 – е приет на въоръжение в СССР през 1949 година.

На базата на приблизително преброяване става ясно, че в света има около 100 млн единици автомати и картечници от семейството на АК или техни копия, при това много страни са произвеждали и произвеждат това оръжие без лиценз.

Автоматите на Калашников се използват в силовите ведомства на повече от 100 страни.