Как се отнасят обикновените сирийци към присъствието на руските войски

Автор: Сафа Гархили, Руски Дневник.

След първите удари на руските военно-въздушни сили у повечето сирийци се появи надежда, че руската подкрепа ще помогне да се избавят от терористите. Впрочем някои изразиха безпокойството си, че пряката руска намеса ще доведе до задълбочаване на кризата и проточване на конфликта във времето.

Разговорът за руското военно присъствие в Латакия започна преди няколко седмици, особено след като бяха публикувани снимки от спътници. Тези новини предизвикаха интереса на сирийците, но мненията на хората са различни. При това, руската намеса породи у някои надежда за скорошното разрешаване на конфликта в полза на режима, а у други – за край на войната и за запазване на сирийската държава. Има и такива, които смятат, че намесата на Русия може да задълбочи конфликта.

Минос Асаад, инженер:

Аз съм „за“ военното присъствие на Русия в Сирия и го смятам за законно, тъй като то се осъществява по молба на законното правителство. Аз приветствам руснаците, защото Русия винаги е била приятел на сирийския народ и на сирийската държава. Ние имаме история и красиви спомени за Русия във всички културни и социални области. Русия не е чужд елемент за нашето общество. Руското присъствие ще попречи на други страни да се намесят под предлог за борбата с тероризма и ще помага на сирийската армия в противопоставянето ѝ срещу терористите. Общата цел за руските и за сирийските войски е тази – да се унищожат терористите и да се предотврати разпространението на екстремизма, поддържан от различни страни.

Джамал Ибрахим, професор по биология:

Независимо от голямата политическа подкрепа, оказвана на Русия от страна на сирийското правителство в хода на кризата, аз не мога да бъда оптимист относно руската намеса. Аз не мисля, че Русия може да действа, без да уведоми Съединените щати, видях информационно съобщение, което разкриваше намерението на Русия да предостави на Съединените щати план за действията на руските войски на сирийска територия. А ние знаем, че САЩ подкрепят терористичните групи в нашата страна, затова аз мисля, че всичко това може да удължи кървавия конфликт.

Малак Салех, домакиня:

Аз мисля, че намесата на Русия малко закъсня. За да се противопоставим на тези, които се наричат „сирийска опозиция“, на нас ни трябва повече от политическа подкрепа. Тероризмът в Сирия е организиран и планиран и независимо от големите загуби на сирийската армия тя успя да устои. Чувствам облекчение, харесва ми звукът на руските самолети, летящи над нашите градове.

Халид Мухамад, юрист:

Като гражданин на Сирия аз искам Сирия да си остане единна, светска и демократична държава. Надявам се, че руската намеса ще бъде от полза на бъдещата сирийска държава и ще даде възможност на сирийците да се избавят от управлението на военните и на политическия ислям. Имайки предвид това, аз очаквам Русия да включи „Джабхат ан-Нусра“ в списъка с набелязаните цели, тъй като в Москва я класифицира като терористична организация. Известно е, че тази организация е част от „Ал Кайда“ и се подчинява на заповедите на нейните лидери. Аз мисля, че заплахата за бъдещата сирийска държава не се ограничава с така наричаната „Ислямска държава“.

Ще продължи ли Русия борбата си срещу тези организации така, както срещу ИД или няма да се реши на това, ако Америка не се съгласи? Руските операции в Сирия ще дадат отговор на този въпрос.
Офицер от сирийската армия, намиращ се на фронтовата линия, каза на кореспондента на „Руски дневник“ по телефона: „Руснаците бяха наши политически съюзници от началото на кризата и даже дълго преди това. Но днес разликата е в това, че руските военни се намират на сирийска земя. Военното присъствие на Русия ни дава морална подкрепа, особено при наличието на съвременното руско оръжие, което, разбира се, ще влияе на хода на събитията“.