Как руското оръжие ще помогне да бъде победена ИД

Автор:  Евгений Крутиков, „Взгляд“.

Оказа се, че ИД е изключително уязвима в областта на снабдяването, независимо от значителния финансов потенциал, създаван основно чрез контрабандата на нефт. Освен това, с бързото си разрастване на север и на северозапад, ИД силно разтегли комуникациите си.

Бомбардировачите ще унищожат снабдителните бази на ИД

По този начин, най-изгодни и важни стратегически цели за потенциална операция против ИД могат да бъдат нейните бази в тила, особено големите складове с ГСМ, прифронтовите ремонтни бази, а също така колоните, доставящи на фронта ГСМ и боеприпаси.

Правителствените сили вече разполагат в арсенала си с достатъчен инструментарий от ВВС, за да могат да започнат успешно да провеждат операции от този род. Ескадрилите (12 броя) от фронтови бомбардировачи Су-24 и също толкова на брой щурмовика Су-25 са напълно достатъчни – а именно такова количество, според някои съобщения, наскоро Русия е прехвърлила в Сирия.

Няколко седмици операции от този род, и снабдяването на челните части на ИД в провинция Идлиб, около Халеб, в покрайнините на Дамаск и около Дейр ез-Зор ще бъде нарушено.

Но през всичкото това време, както и сега, ще продължават тежките наземни сражения в няколко критични точки. Правителствените сили в момента трябва да решат като минимум поне три спешни задачи. Първата: да отблъснат силите на ИД и нейните съюзници от източните покрайнини на Дамаск.

Втората: да деблокират военната база Кувейрис в района на Халеб. Третата: да възстановят пълния контрол над магистралата Дамаск – Хомс.

За победа край Дамаск е необходим десант в пустинята

Боевете в гъстонаселените източни предградия на Дамаск придобиха характер на унищожителна война преди около месец, когато правителствените войски предприеха неуспешен опит за контранастъпление. Между другото, именно този район може да се смята за основа за организиране на общо контранастъпление по посока на Палмира, което като цяло би могло да промени хода на бойните действия против ИД в Сирия.

В момента ИД е съсредоточила в тези квартали най-боеспособните си части, така че настъпление на правителствените сили е възможно само при значително превъзходство. Предполага се, че именно в този регион могат да постъпят съвременните видове руско оръжие, включително Т-90.

Но и такъв превес няма да бъде достатъчен, за да може бързо и организирано да бъде атакувана Палмира. Между предградията на Дамаск и Палмира е разположена гола пустиня с няколко шосета и стратегически кръстовища. Едва ли не единственият опорен пункт тук е оазисът Ал Картяйн.

Това са почти идеални условия за провеждането на десант с цел отрязване на крупните сили на ИД, съсредоточени в предградията на Дамаск. Такава операция е осъществима при наличието на десантни средства, включително транспортна авиация, вертолети, специализирани бронирани бойни машини.

Ударните вертолети и съвременните танкове ще бъдат изпратени край Халеб
Военно-въздушната база Кувейрис е блокирана вече почти три години, но доскоро нейният гарнизон можеше да бъде снабдяван по някакъв начин. Има основания да се смята, че усилването на въздушната съставна, успоредно с прехвърлянето на по-съвременни бронирани бойни машини край Халеб, ще позволят най-накрая базата да бъде деблокирана, което на свой ред ще означава, че на този участък от фронта е започнало изтласкването на ИД към пустинята.

Стратегическата магистрала Дамаск – Хомс в момента е прекъсната на две места. Но ако първият проблемен участък (около три километра) може да се заобиколи, то на второто място ИД са превзели няколко господстващи възвишения. Тяхното завземане без използването на артилерия и вертолети е много трудно и е свързано с големи загуби.

Оригиналният текст на материала на
http://www.vz.ru/world/2015/9/24/768713.html, /Руски Дневник/.