Как Русия разработи ефективна ваксина срещу Ебола само за година и половина

През януари 2016 година руските власти обявиха, че в страната е разработена ваксина срещу вируса Ебола, отнел живота на хиляди хора в Западна Африка. Те не съобщиха подробности за механизма ѝ на действие и как за по-малко от две години изследователите са успели да създадат уникален медикамент, който няма еквиваленти в света, пише „Руски дневник“.

Невзрачното, с нищо не отличаващо се зданието на Националния изследователски институт по епидемиология и микробиология се намира в един от отдалечените райони на Москва. Именно тук бе създадена ваксината, за която в началото на януари триумфално съобщи президентът на Русия.

В Русия няма епидемия от Ебола. Защо ѝ е на страната ваксина, за която няма да има търсене на вътрешния пазар? Как биолозите успяха да разработят „високо ефективния препарат“ само за година и половина? Та това са безпрецедентни срокове според критериите на фармацевтичната промишленост. Имало ли е клинични изпитания?

На тези въпроси и досега няма отговор. Вирусолози, запознати с разработката, съобщиха за „Руски дневник“, че за постигането на такива кратки срокове са спомогнали вече получени резултати от военни и съветски разработки. Само че те определиха желанието да бъде създадена такава ваксина като „странно и необяснимо“.

Оръжие против терористи?

В СССР вирусът Ебола, а също и други екзотични болести са били изучавани във военното градче на микробиолозите Загорск-6 и в гражданския център „Вектор“ в Сибир. Още в края на 80-те години те са послужили за основа на създаването в СССР на биологично оръжие. Резултатите от изследванията на военните са били използвани в представената през януари ваксина.

Професорът от Далекоизточния федерален университет Михаил Шчелканов е бил в първата група специалисти, изпратени през лятото на 2014 година в Гвинея за създаването на микробиологичен център. По думите му главната причина за „поръчката“ за ваксината е геополитическа.

„В непосредствена близост до епицентъра на епидемията е Нигерия, която е много гъсто населена. На територията на страната действа терористичната организация „Боко харам“. На практика това е западноафриканската провинция на придобилата печална известност „Ислямска държава“ (забранена в Русия). Ако биологично оръжие въз основа на вируса Ебола попадне в ръцете на религиозните фанатици, последиците за целия свят могат да бъдат много сериозни“, каза Шчелканов за „Руски дневник“.

Още една тайна ваксина

Както „Руски дневник“ изясни, освен ваксината, разработена в института „Гамалеи“, е била създадена още една. Тя е дело на новосибирския Център по вирусология и биотехнологии „Вектор“.

На въпрос на „Руски дневник“ как са се развивали изследванията във „Вектор“ говорителят на Роспотребнадзор Анна Попова каза, че информацията е засекретена. Тя обаче потвърди, че ваксината действително е създадена и е на етап клинични изпитания. Източник, пожелал анонимност, каза, че ваксината е ефективна и отбеляза, че тя е създадена по друга технология и малко изостава във времето от разработката на Научно-изследователския институт „Гамалеи“.

„В основата на ваксината на института „Гамалеи“ са залегнали не само дългогодишни изследвания от съветско време, включително и военни, но и материали, събрани от нас за последната година и половина в Гвинея“, съобщи Шчелканов.

Как действа ваксината?

„Ваксината е създадена въз основа на добре усвоената в Русия технология на вирусните вектори“, коментира за „Руски дневник“ един от авторите ѝ, Денис Логунов. „Понякога я наричат „роза без бодли“. Тя работи така: за изработването на имунитет към Ебола или друг опасен вирус неговият антиген се присажда на безопасен вирус, който пък се вкарва в човека.

Освен основната ваксина учените са създали нейна версия за хора с ХИВ.

Вирусологът Сергей Нетесов, който е правел изпитанията в средата на 90-те години на ваксина срещу хепатит А, е на мнение, че оскъдните данни позволяват да се направи изводът, че към момента ваксината е преминала само първия етап от необходимите три изпитания.

Клиничните изпитания обаче вече са преминали, съобщиха за „Руски дневник“ от института „Гамалеи“. „Доброволците бяха само 92 души, включвайки дубльорите“, каза вирусологът Яна Симакова, която отговаря за изпитанията. Тя съобщи, че в лабораторни условия ваксината е показала „100% ефективност“.

По думите на Симакова препаратът е предизвикал по-малко странични действия, отколкото се наблюдават при чуждестранни аналози. Данните, потвърждаващи тази информация, ще бъдат разкриви в най-скоро време в научни публикации, обещава институтът.