Как Кипър успява да привлече богати руснаци

В Лимасол, градче на южния бряг на остров Кипър, табелите по магазините на кирилица май вече са повече, отколкото са тези на гръцки. Новото яхтено пристанище е пълно с яхти с различни руски означения. Точно на една пряка от сградата на радиостанцията Руская Волна ресторантите сервират пелмени и водка, пише Bloomberg.

За Лимасол спокойно може да се каже, че се превръща в Москва на Средиземно море, която процъфтява, защото привлича все повече руснаци и парите им. От доста време островът е привлекателна точка за руските пари заради славата му на офшорен център. Сега вече обаче Никозия има и по-изискан начин да привлича руски пари – с програмата за инвестиции срещу разрешително за пребиваване, посочва информационната агенция.

Вълната от руснаци, които се насочват към Кипър, започна още през 2013 г., когато местното правителство обяви въпросната програма, известна и като „златна виза“, за да измъкне страната от банковия колапс и последващата тежка криза.

Чужденци от трети страни може да станат граждани на Кипър за по-малко от шест месеца, ако инвестират поне 2 млн. евро имот или 2,5 млн. евро в правителствен дълг или бизнес.

Откакто стартира програмата Никозия е раздала над 2 хил. паспорта, съобщи наскоро финансовият министър на страната Харис Георгиадис. Около половината от тях са отишли при руснаци, показват данни на консултантската компания PricewaterhouseCoopers и на други компании, които насочват свои клиенти, за да преминат през процедурата.

Само през миналата година по тази схема Кипър е привлякъл над 4 млрд. евро инвестиции. Това е еквивалентно на почти една четвърт от годишния БВП на острова, отбелязва информационната агенция.

Един от „новите кипърци“ споделя пред информационната агенция как е успял да се включи в програмата, но при условие за пълна анонимност. Първо, още преди няколко години той е прехвърлил всичките си активи от Русия в офшорна компания, регистрирана в Холандия. След това си е купил два имота на Кипър на обща стойност 5 млн. евро, за да получи гражданство. Избрал е страната, защото процедурата е най-лека в сравнение с подобните програми в Малта и други държави.

Богатите по света имат доста опции за инвестиции срещу паспорти и разрешителни за пребиваване – от карибските държави до държави от ЕС като Кипър, Малта, Португалия и т.н. Консултантите обаче са категорични, че кипърската програма е най-олекотена и администрацията – най-бърза. Членството на страната в ЕС също е привлекателно за голяма част от инвеститорите.

Кипърският паспорт позволява на притежателите му да пътуват свободно до 147 държави по света, включително Великобритания и Япония. За сравнение, с руския паспорт се пътува свободно до 105 държави.

„Продажбата“ на гражданство в ЕС обаче повдига сериозни опасения сред антикорупционните активисти, според които спорната практика отваря врати за „мръсни“ пари.

През 2014 г. Европейският парламент (ЕП) прие необвързваща резолюция, с която декларира, че гражданството в ЕС не трябва да се превръща в търгуем актив. По време на дебата евродепутати подчертаха, че „всеки богат гангстер от Китай или Русия“ ще може да получи европейски паспорт и банкова сметка.

В случая на Кипър има някои признаци, че това може да се окаже вярно. Кипърското гражданство например позволява на руснаците да намалят данъците си и ги улеснява при трансферите на пари, защото банките ги разглеждат като граждани на страната, а не като потенциално подозрителни чужденци.

Някои руснаци подсилват това впечатление, като създават цели инвестиционни фондове и наемат местен персонал, с което имитират физическо присъствие на острова. Информацията агенцията е получила от американска счетоводителка, която от 6 месеца живее на острова и работи за поне дузина подобни фонда.

Правителството на Кипър обаче определя програмата като огромен успех заради ефекта, който има върху икономиката. Инвестициите в имоти по програмата подкрепиха пазара като цяло и укрепиха фундаментите му.

Източник: Инвестор.бг