Как всемогъществото се дезорганизира

Съобразно земните закономерности, когато някой стигне върха, той няма накъде другаде да се движи, освен да започне да слиза надолу. Това правило важи, както за отделните човеци, така и за съвкупните субекти, корпорации, държави, цивилизации и пр. Ето защо постепенно наблюдаваме едно напълно естествено и закономерно прахосване на американската мощ, както и разпадане на съзидателните и конструктивни сили на САЩ до степен такава, че Америка да загуби: 1. Демократичното си лице. 2. Способността си за разумна и предсказуема външна политика.

Светът живее според хрумванията, грешките, симпатиите, личните комплекси или недоглеждането на някои служители. Всички ние си мислим, че непременно става дума за съвършен апарат от всесилни интелекти, но често решенията са плод на обикновена недомисленост, фантазия или най-банална алчност на група от хора. Правят се войни, умират милиони, разпадат се държави, who cares?

Американският Конгрес обвини разузнавателните си институции в базисни пропуски и грешки относно цяла серия от прогнози, свързани с действията на Русия. Подобни обвинения се отправят не за първи път от Конгреса към ЦРУ и другите оперативни звена, свързани с външното разузнаване. В случая, отговорът на американските служби е, че не разполагат с информационни възможности в обкръжението на Владимир Путин. В американската преса се посочва, че Конгресът провежда неформално проучване защо разузнавателните служби на САЩ не са успели да предвидят внезапното топ стратегическо включване на Русия в Сирия, защо САЩ са допуснали базисни грешки по отношение на политиката си в Украйна, която явно се отчита като пълен провал, както и защо САЩ са допуснали Китай да си действа свободно в района на архипелага Спратли в югозападната част на Южнокитайско море, където китайците изграждат своя военна база.

Руската операция в Сирия е извадила от равновесие национално-отговорните фактори в американското общество, защото обвиненията в липса на ефективни действия този път не са само към ЦРУ, което обичайно сме свикнали да бъде атакувано почти за всичко, но още и към американското военно разузнаване и Агенцията по национална сигурност. А това вече поставя под съмнение работата на разузнавателните служби, изобщо поставя под съмнение способността на цялата система да осигури информация, която е решаваща за националната сигурност на САЩ.

Американското разузнаване в цялост е обвинено в „слепота” относно присъединяването на Крим към Русия, както и относно военния потенциал на Русия, за който става ясно от ефективността на руската операция в Сирия. Въпреки, че разузнаването информира периодично за строителството на руски военни обекти в Сирия, демонстрирайки спътникови снимки като използва интерактивни екрани и провежда сериозни брифинги, то не може да определи даже теоретично потенциалните възможности на базата „Хмеймим” край Латакия, остават неизяснени броят на руските военни самолети, системата за снабдяване и числеността на охраната.

Конгресмените насочват атаката си към факта, че САЩ не са „събирали” достатъчно информация за Русия и са използвали „неадекватни източници”, също така са концентрирали своето внимание върху тероризма и Близкия изток, пропускайки реалното военно възраждане на Русия. От ЦРУ идва следният отговор: Ние следяхме много внимателно техническите движения на Русия в Сирия и докладвахме всичко подробно на Пентагона и Белия дом, но не сме в състояние да предвидим, че решението за използване на руската авиация и флот ще бъде толкова бързо, ефективно и неочаквано. Конгресът се е запознал с всички доклади на ЦРУ и военно-морското разузнаване за последните шест месеца и отбелязва, че там прогнозата е следната: според анализа на фактите, руската авиация само ще покаже временна демонстрация на сила, за да създаде нов фон за преговори относно ситуацията в Сирия. А какво се получи, съвсем друго. Проблемът на сектора Национална сигурност в САЩ е този, че практически националната сигурност беше приватизирана. И службите се превърнаха в подхолдинг на големите частни корпорации. И информациите, които разузнаването предоставя, се нагласят съобразно частни интереси.

Бившият шеф на американското военно разузнаване генерал Майкъл Флин публично заяви, че са се преправяли разузнавателни информации с цел умишлено да се неглижира опасността от появата на „Ислямска държава”. Тоест разузнавателните служби и американските институции се превръщат в инструмент за постигане на по-високи печалби на частни структури, свързани с военно-промишления комплекс. Светът е в залог на алчността.