Как астронавтите се подготвят да излязат в открития Космос

Руските космонавти Генадий Падалка и Михаил Корниенко на 10 август планират да работят извън границите на станцията – за пръв и единствен път тази година. В Международната космическа станция (МКС) проверяват скафандрите. Люковете ще бъдат отворени в 6 часа вечерта. До полунощ космонавтите трябва да се завърнат в МКС, през това време станцията ще направи почти 100 кръга около земята. За този изход в открития космос космонавтите започнали подготовката си още на Земята, в хидролабораторията, упражнявайки всички действия, които ще бъдат извършени на орбитата. Работата зад борда е като автономен полет в малък космически кораб.

Налягането в скафандрите е 290 мм живачен стълб. Температурата на охлаждащата течност е 10 градуса. За дишане е осигурен чист кислород. В безвъздушното пространство космонавтите ще прекарат повече от 6 часа, и ще направят почти 100 кръга около Земята.

“Излизането в космоса ще изпълним екипирани с нашите руски скафандри,- разказва пилотът космонавт, командващ МКС Генадий Падалка. – сега екипът се подготвя, сменяме оборудването”.

На борда на МКС има три скафандъра “Орлан МК”. Скафандърът с червени рисунки е за Генадий Падалка, със сините – за Михаил Корниенко. Третият е резервен.

 “Ние сами подготвяме скафандрите си, – продължава да разказва Генадий Падалка. – Правим го с помощта на ремъци, подбираме подходяща дължина на ръкавите, крачолите, избираме си ръкавици със съответния размер”.

Скафандрите се подбират по мерките, които се вземат още на Земята, докато екипът се упражнява в хидролабораторията. Навлизането в хидролабораторията е като работата в безвъздушното пространство. Всеки космонавт знае: за да излети трябва да се гмурне няколкократно. Михаил Корниенко, който е участвал в годишна експедиция, очаква този изход в открития космос отдавна.

“Не е лесно да летиш цяла година, изходът в космоса е разнообразие, – ръзсъждава пилотът космонавт , който е и бордов инженер Михаил Корниенко. – Цели три седмици се подготвяш за излетът в космоса, чак след това идва самият излет. Според мен, това е нещо, което може да се прави веднъж на половин година”.

Генадий Падалка е работил в открития космос 8 пъти. Той има опит и в работата в т.нар затворен космос – разхерметизираният модул “Спектър” на орбиталния комплекс “Мир”. Общо взето, прекарал е извън границите на станцията 33 часа. Той има голям опит, затова точно той извършва проверката на скафандрите преди предстоящия изход в космоса.

“Всички сменяеми елементи са заменени, скафандрите са подготвени, – констатира Генадий. – Руските космонавти имат отвор в задната част на скафандъра, служещ за вход, от където влизат в него, екипирани със слушалки за връзка и костюм с водно охлаждане”.

Работата извън границите на станцията не е лесна: плюс 140 градуса на слънце, минус 120 – на сянка. Екипажът има строга дневна програма. “Продължителността на изхода в космоса е планирано да продължава шест часа и половина, но аз мисля, че ще приключим по-рано, тъй като сме свикнали да работим докато сме в сянката, вместо да почиваме. Имаме много добри фенери на каските”, – допълва Михаил Корниенко.

Техническо обслужване на станцията, провеждане на кабели и дръжки за предвижване. На екипажът му предстои и процес на почистване на прозорци от космически прах.

“Планирано е почистване на прозорците, защото станцията лети доста дълго, по прозорците се образува слой, приличащ на колоидна суспензия, от рода на мазен слой, тя би трябвало да се маха лесно от прозорците”, изяснява Михаил Корниенко.

Работата в открития космос е като автономен полет в малък космически кораб. Отварянето на люковете е планирано за 6 вечерта на 10 август. До полунощ космонавтите трябва да се върнат в станцията. Работата зад борда е тежка, и физически и психологически, но всеки космонавт си мечтае поне веднъж да види Земята не през прозореца на космическия кораб, а през скафандъра си.

Източник: fbr.bg