Как американските корпорации завладяват света

Европейските граждани имат пълното право да се притесняват за въздействието на предложеното споразумение за свободна търговия със САЩ (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство – ТАТИП или TTIP). Ключов документ относно безопасността на храните изтече в публичното пространство и той показва, как Европейската комисия се готви да изтъргува защитата на гражданите, въпреки уверенията на Комисаря по търговията  на ЕС Карел де Гухт, че „тези въпроси не са на масата“.

Обществеността  трябва да разчита на подобни изтичания на документи, за да разбере какво наистина бива изтъргувано, тъй като сделката за ТАТИП се осъществява тайно. Новият изтекъл документ изглежда е предложение на Европейската комисия, и въпреки че е частичен текст, той е достатъчен за потвърждението на нашите опасения, че тази търговска сделка е за улесняване на големия бизнес за сметка на фундаменталните мерки за безопасност на храните, които защитават потребителите в Европа.

От текста, получен от Института по земеделие и търговска политика, става ясно, че търговската сделка бързо се превръща в състезание към дъното по отношение на защитата на обществото, здравето и околната среда. Текстът разкрива, че Европа ще трябва да приеме нивата на замърсяване в храните, определени не от държавите-членки, а от международния  „Codex Alimentarius“. В него са заложени последователно ниски стандарти за безопасност, отчасти благодарение на лобирането на индустрията и правителството на САЩ.

ЕС често има по-строги стандарти в сравнение с кодекса, например за допустимите нива на замърсяване от пестициди в храните, които са значително по-ниски в ЕС, в сравнение с тези, определени от кодекса. Изтеклият текст предлага страните-вносителки да могат да се противопоставят на тези стандарти, но това все пак може да означава гражданите на ЕС да консумират по-високи нива на замърсени храни в бъдеще.

Един случай, който поражда особена загриженост е този с рактопамина, добавка за увеличаване на растежа, с който са хранени около 80% от прасетата, и 30% от кравите в САЩ, но в момента е забранен в Европа. ЕС има нулева толерантност към всякакви храни, съдържащи това вещество, тъй като не го определя за достатъчно безопасно, за да влезе в хранителната верига. Но според изтеклата глава за безопасността на храните, европейците могат да се окажат ядящи колбаси с рактопамин, т.к. „Codex Alimentarius“  позволява наличието на ниски нива от веществото в храните, въпреки че ЕС отхвърля това решение. Правото на ЕС да създава свои собствени стандарти за безопасност е поставено сериозно под въпрос и това може да бъде само лоша новина за европейските граждани.

Въпреки фундаменталните различия между ЕС и САЩ в това как оценяваме безопасността  на храните, търговското споразумение и тази изтекла глава са за възприемането на законите и стандартире за безопасност на САЩ, такива каквито биха били, ако са наши собствени. Това е, което преговарящите наричат ​​“взаимно признаване“. От изтеклият текст става ясно, че от гражданите в Европа се очаква да приемат системата за безопасност на храните на САЩ, доколкото тя осигурява „подходящо ниво на защита“, макар че почти всички коментиращи са съгласни, че тя е далеч по-малко строга.

Освен това, от текста е видно, че когато е възможно да има възражения по отношение на безопасността на храните, идващи от САЩ, изпълнението и прилагането на предпазни мерки за безопасност на храните не трябва да създава „неоправдана бариера пред търговията“. Това означава, че търговията и печалбите на компаниите надделяват над опасенията за безопасност на храните. Европейският „принцип на предпазливостта“ за оценка на рисковете за обществото е поставен под заплаха. Може ли това да означава в бъдеще повече дезинфекционни процедури на месото, идващо от индустрията, които в момента до голяма степен са забранени в ЕС? Това още веднъж показва защо безопасността на храните не трябва да бъде обсъждана в търговските преговори.

Освен това се оказва, че проверките и инспекциите, които са разрешени при внос на храни ще бъдат повече или по-малко отстранени. Вместо тестове и контрол за болести и зарази на доставките на храни в пристанището на влизане, каквито в момента се правят в Европа, търговската сделка предлага, те да се премахнат и вместо това да се разчита на уверенията от износителите от САЩ. Това е рецепта за бедствие. Тъй като правителството на САЩ даде да се разбере, че самата хранителна индустрия в САЩ трябва да предоставя тези изследвания и гаранции за безопасност на храните, това означава, че хранителните корпорации ще бъдат отговорни за определяне на безопасността на собствените си продукти. Правителствата ще заемат задната седалка.

Това е като вълкът, който пази агнетата в кошарата. В действителност то е приватизация на европейската мрежа за безопасност, като контролът на вноса се иззема от избраните правителства и се дава на бизнеса. Това е рецепта за повече хранителни скандали и неотговарящи на стандартите храни, влизащи в ЕС. Очаквайте да видите повече случаи на храни, примесени с незаконни генетично модифицирани замърсители в чинията ви.

Изтеклият текст засилва нарастващата опозиция срещу тази търговска сделка. Докато ние все още нямаме пълната картина, поради непоносимото ниво на секретност, ние знаем достатъчно, за да кажем, че не вярваме на тези, които казват, че европейски мерки за безопасност „не са на масата“ и няма да бъдат отслабени. Време е нашите политически лидери да обърнат внимание на интересите на гражданите, семейните ферми и на околната среда. Мерките за безопасност на здравето и по-специално безопасността на храните не трябва да бъдат част от тази или която и да е търговска сделка. Време е, те наистина да бъдат махнати от масата на преговорите.

Коментарите на Ивайло Попов от За Земята  „Европейските опасения, че споразумението за свободна търговия със САЩ би подкопало обществените мерки за безопасност“,  бяха приети с насмешка от комисаря, отговарящ за преговорите. Сега изтеклите документи показват, че обществеността има пълното право да бъде притеснена. Зад затворени врати, преговарящите изглежда отслабват европейската мрежа за безопасност на храните, за да се позволи на големия бизнес да направи по-големи печалби.“

Източник: http://zazemiata.org/

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши чрез Европейска гражданска инициатива да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.
Подписите се събират  от цяла Европа, до този момент за събрани 1 249 660 подписа!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук:  http://stop-ttip.org/balgarski/