Как Александър III е разговарял с Европа

„Миролюбивата“ руска мечка

Периодът на управлението на руския император Александър III е – нито ден война. Именно за това е бил наричан „миротворец“. Той е бил дълбоко целомъдрен, обикновен и честен човек, а също и остроумен. Неговите резолюции са станали класически.

Въпреки, че имало другомислещи, сред тях и В. Улянов, които злобно се подигравали на Императора и дори го нарекли „Ананас“. Причината за това прозвище е историята, когато Александър при възкачването му на трона, в своето тържествено писмено обръщение към хората написал: «А на Нас возложить Священный долг». И когато огласявали документа монархът автоматично се превръщал в това екзотично растение със сладки плодове.

Богатир с царска кръв

Но  това е било несправедливо. Самият цар е притежавал невероятна сила, висок 193 см и тежал почти 120 кг.

Той с лекота е огъвал подкови и сребърни монети, повдигал на раменете си голям кон.

На един тържествен обед, състоял се в Северната столица, посланикът на Австрия започнал да говори за това, че австрийската държава е готова да сформира 3 корпуса от своите войници срещу Руската империя. В отговор на това Императорът взел от масата вилица, завързал я на възел и я хвърлил в посоката, където седял посланикът, а след това произнесъл: „Ето така ще постъпя с вашите корпуси“.

На Александър III се наложило да предприеме сближаване с Турция, за да да не избухне нова балканска война заради зле обмислената политика на току-що освободената (от руснаците!) България. А сключването от Русия на съюз с Франция е предотвратило германско-френския военен сблъсък – Първата световна война, всъщност, е била отложена за повече от двадесет години. Благодарните французи построили в Париж мост на името на Александър III, който до днес е забележителност на френската столица …

Александър III не изпитвал приятелски чувства към Европа. Винаги готов да приеме предизвикателството, той обаче, при всяка възможност давал ясно да се разбере, че се интересува само от благосъстоянието на 150 – милионното население на Русия.

Александър III изпитвал устойчива неприязън към либерализма и интелигенцията. Известни са неговите думи: «Министры наши… не задавались бы несбыточными фантазиями и паршивым либерализмом».

Крилати изрази  и думи на Императора

Известни са още много епизоди, когато Александър „раждал“ крилати изрази.

Например, събитието, което се случило когато Императорът ловил риба на езерото. По време на риболова дотичал министърът, който оглавявал външната политика на Русия. Той помолил Царя да приеме посланика на една от западните държави по сериозен политически въпрос. В отговор на молбата Императорът изрекъл: „Когато руският Цар лови риба, Европа може да почака.“ /«Когда русский Царь удит рыбу, Европа может подождать»./

Александър се стараел да не се бърка в делата на други държави, но не позволявал да се месят в земите му.

Година , след като започнал да управлява, афганистанците се поддали на лъжливите думи на британците и замислили да отнемат част от земята, принадлежала на руската империя. Императорът веднага заповядал: „Да ги изгонят и да им дадат заслужен урок !“, това било извършено незабавно.

Има още един исторически момент, когато британците се опитали да накърнят интересите на Русия на територията на Афганистан. Узнавайки за тези намерения, Александър се приближил до масата, изработена от масивен камък, и я ударил с такава сила, че тя се разпръснала наоколо. След това произнесъл: „Цялата хазна за войната!“.

Както пише С. Ю. Витте, „Император Александър III, след като получи Русия  при стечение на най-неблагоприятни политически конюнктури – високо издигна международния авторитет на Русия, без да пролее една капка руска кръв.”

Даже враждебният към Русия маркиз Солсбъри, признавал:

Александър III много пъти е спасявал Европа от ужасите на войната. От неговите действия господарите на Европа трябва да се учат как да управляват своите народи.“

Френският външен министър Флуранс казвал:

„Александър III беше истински руски Цар, който Русия не беше виждала дълго време преди него … Император Александър III желаеше Русия да бъде Русия, преди всичко тя да бъде руска и сам той даваше най-добрите примери за това. Той се явяваше идеалния тип на истински руски човек“.

Източник:

https://zen.yandex.ru/media/history_russian/kak-aleksandr-iii-s-evropoi-razgovarival-5bb4ae152119b800acc06171?from=feed