Какъв пистолет използва личната охрана на Владимир Путин

Автор: Татяна Русакова.

Модификацията на легендарния полусекретен пистолет СПС може скоро да постъпи на въоръжение в руската армия.

На въоръжение в руската армия скоро ще постъпи нов пистолет, заменяйки ПМ на Макаров и ПЯ на Яригин. Новият модел е разработен от Централния научно-изследователски институт по точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) – съобщиха от самия институт.

Независимо от това, че моделът на пистолета не се посочва, може би става дума за една от модификациите на един от най-смъртоносните и компактни пистолети СПС (самозаряден пистолет на Сердюков).

По своите бойни характеристики СПС се смята за един от най-добрите съвременни пистолети, при това е създаден от нулата. За неговото съществуване знаят само специалистите по стрелково оръжие, но той не е секретен.

Пистолетът на охраната на Путин

С пистолетите на Сердюков (едноименния конструктор и бивш министър на отбраната на Русия) са въоръжени бойците от ФСО – личната охрана на Владимир Путин, които неотлъчно стоят до президента и го съпровождат в официалните му пътувания из целия свят.

Смъртоносната сила на това компактно оръжие е толкова голяма, че на федералните служби за охрана (ФСО) е било забранено да вкарват на територията на САЩ пистолетите СПС. Щатите позволяват тогава на охраната да държи в себе си само по-слабо служебно оръжие.

И в огън, и във вода

СПС е безотказен в екстремни климатични условия: и в арктическия студ до -50°С, и в изнурителния зной на пустинята с температури, достигащи +50°С, той е еднакво ефективен. Стрелец със средно равнище на подготовка при стрелба с този пистолет в серия от 10 изстрела показва добри резултати: на дистанция 25 м разсейването на изстрелите е едва 6,5 см, а на дистанция 100 м – 32 см.
Пистолетът на Сердюков се появява през деветдесетте години на миналия век, бурните тогава времена, като ново лично оръжие на офицерите.

Тогава Русия е залята от криминална вълна. Престъпниците активно използват бронирани жилетки и е необходим пистолет, който би могъл да порази човек в бронирано снаряжение. От разстояние 100 м, със специално разработените за този пистолет патрони СП-10, СПС пробива бронирани жилетки, в които са зашити титанови пластини с дебелина 1,4 мм и 30 слоя кевлар (органичен полимер, устойчив на влага и гниене – бел. ред.) или стоманени листи с дебелина до 4 мм.

СПС постоянно се усъвършенства: през август 2012 година ЦНИИТОЧМАШ представи още една негова модификация с обозначението СР1МП. Тя се различава с наличието на вдлъбнатини по страните на предната част на рамата, с наличието на каишка Picatinny – устройство за монтиране върху оръжието на различни колиматорни прицели (фокусираща система – бел. ред.), лазерни целеуказатели и тактически фенери. Освен това към пистолета СР1МП е възможно да се прикрепи и заглушител.

Руските въоръжени сили до този момент не са закупили този пистолет, той се произвежда за елитните части на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Федералната служба за охрана (ФСО) и министерството на вътрешните работи в неголеми серии в завод „Маяк“, защото подразделенията на специалните части не се нуждаят от големи партиди оръжие.

Характеристики:

Калибър: 9 мм

Патрон: 9х21 мм СП-10 или 9х21 мм СП-11, или 9х21 мм СП-12 или 9х21 мм СП-13

Тегло: 0,995 кг без пълнителя

Дължина на дулото: 120 мм

Прицелна далекобойност: 200 метра

Пълнител: отделящ се, пистолетен тип, с 18 патрона

 

Източник: Руски Дневник.