Какво ще прави Русия след освобождаването на Алепо

Последните квартали на сирийския град, завладян от екстремистите от „Ислямска държава“, паднаха под натиска на сирийската армия, съобщи в нощта на 14 декември постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин. Според експертите сега ще започнат вътрешносирийски преговори за урегулиране на кризата, но краят на конфликта все още не се вижда.

Снимка: Reuters
Снимка: Reuters
Сирийското правителство възстанови контрола над последните райони на Източен Алепо, съобщи в нощта на 14 декември постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин.
Той подчерта, че в момента последните членове на бандитските групировки напускат освободените райони на града, използвайки хуманитарните коридори.

Дипломатът обаче отбеляза, че е рано да се говори за финал на активната фаза на конфликта в страната.

„Меко казано, би било преувеличено да се каже, че краят на конфликта в Сирия наближава. Предстои ни дълъг път, но ми се иска този път да се върне на траекторията, нарисувана от приетата през декември миналата година резолюция, в която се казва, че трябва да се напише нова конституция на Сирия и да се проведат избори под международно наблюдение“, допълни Чуркин.

Според думите му след това трябва да се предприеме пълномащабно възстановяване на страната, разорена от шестгодишната гражданска война.

Политическите стъпки

След освобождаването на Алепо Русия ще се опита да накара представителите на умерената опозиция да седнат на масата на преговорите и да започне нов кръг от преговорите за Сирия.

„Фактически сирийската армия превзе столицата на въоръжената опозиция. Сега са налице всички предпоставки да започне нов кръг от преговори за мирно решение с всички сили, които могат да водят диалог и да вземат решения“, заяви в интервю за „Руски дневник“ полковникът от запаса и военен наблюдател на Газета.ру Михаил Ходарьонок.

Но сега, по думите му, първата работа на Русия е да осигури безопасността на мирните граждани в Алепо.

Действията на войските

Вече над сто руски сапьори се заеха с разминирането на града, каза за „Руски дневник“ военният експерт на вестник „Известия“ Алексей Рам.

Според него представителите на Министерството на отбраната на РФ ще окажат хуманитарна помощ на пострадалите жители на града и ще им предоставят вещи от първа необходимост: храна, облекло, медикаменти и т.н.

„Сега най-важното е градът да се удържи под контрол и да се установи строг пропусквателен режим. Не бива да се допуска в Алепо отново да се появят отряди екстремисти“, предупреждава анализаторът.

Той смята, че би трябвало да се усилят позициите на сирийската армия в покрайнините на града.

Но полковникът от запаса Михаил Ходарьонок е на мнение, че най-боеспособните части на сирийската армия ще бъдат прехвърлени от Алепо в Палмира.

Местата на новите бойни действия

Командването на Въздушно-космическите сили на Русия се подготвяше да предприеме освобождаването на още един голям град – Дейр ез-Зор.

Но над 4000 бойци на „Ислямска държава“ (ИД), които за три денонощия изтласкаха войските на сирийската национална армия от Палмира, объркаха всички карти на руските военни.

„Сега се преразглеждат всички тактически планове и командването търси решение как да бъде проведена операцията по освобождаването на този район. Няма как да се настъпва към Дейр ез-Зор, заобикаляйки Палмира – в тила ти ще има 4-хилядна войска на ИД“, казва Рам.

По думите му с падането на Палмира в ръцете на терористите се завръща и авиобазата в Дияз, на запад от града. „За успешна операция в Дейр ез-Зор войските трябва да контролират и Алепо, и Палмира. Само тогава ще може войските на ИД да бъдат стегнати в обръч, да се обезопаси тилът и да се изтласкат терористите от града“, допълва Рам.

И в цялата тази ситуация, според експертите, при подготовката на плановете трябва да се знае как занапред ще се развиват бъдещите военно-политически отношения със западната коалиция.

Сътрудничеството със САЩ

Според заместник-директора на Института за САЩ и Канада при РАН генерал-майор от запаса Павел Золотарьов с голяма вероятност поста министър на отбраната на САЩ ще заеме Джеймс Матис, командващ операцията „Несъкрушима свобода“ на Съединените щати в Афганистан. И именно с него ще трябва ръководството на руското Министерство на отбраната да си сътрудничи при разработката на операции в Сирия.

„Той е практичен човек, с добър боен опит, на който му предстои по нов начин да организира нашата работа със западната коалиция в Сирия. Аз очаквам разширяване на военното сътрудничество, а не просто политически реверанси в духа на „свой-чужд“, казва Золотарьов.

Рам смята, че военното сътрудничество може да се изгражда аналогично на началото на американската кампания в Афганистан през 2001 г., когато разузнавателните служби на двете страни си споделяха данни за позициите на терористите в различните региони на страната.

„Не мисля, че ще стигнем до съвместно планиране на операциите, но няма да си пречим един на друг. Може да настъпи кардинална промяна: американците да поемат като своя зона и да отговарят за терористите от ИД в Северен Ирак, а ние изцяло да се занимаваме с остатъците от групировките на терористите в Сирия“, допълва експертът на вестник „Известия“.