Какво ще „види“ старецът-разузнавач U-2 в Русия

Главнокомандващият обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав призова да бъдат върнати разузнавателните самолети U-2 за наблюдателни операции над Русия. Военните експерти обаче смятат тази идея за абсурдна, съобщи телевизия „Звезда“.

„Военните експерти са убедени, че тази идея е абсурдна. Нашите системи за ПВО с лекота засичаха шпионите в небето още преди половин век, какво да говорим за модерните технологии. Британският вестник Independent предполага, че самолетът ще лети само в пределите на границите на страните от НАТО. И оттам, максимално близо към Русия, с височина от 20 километра с помощта на съвременната оптика U-2 ще гледа навътре в страната ни“, заяви анализаторът на телевизия „Звезда“ Евгений Мужиков.

На даденото изказване реагира и председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков.

„Докато терористите взривяват градове в Европа, главнокомандващият на НАТО Бридлав спи и вижда U2 над Русия. U2, родени от Студената война. И той също е от миналото“, написа Пушков в Twitter.

Самолетът е разработен през 60-те години и не се използва дълго. Черният U-2 с големи криле е много лесно забележим. На 1 май 1960 г. край Свердловск е свален американски самолет с шпионина Хари Пауърс на борда. След катастрофата американският разузнавач прекарва две години в затвора, след което е разменен за Рудолф Абел.