Какво трябва да знаете, когато пристигнете в Русия?

До края на годината остава по-малко от един месец и затова любителите на чуждестранен туризъм във всички страни вече планират пътуванията си. Санкциите са санкции, а туризмът още никой не го отменял.

В Русия също очакват увеличение на потока от чуждестранни гости. Тях ги привличат студената руска зима, автентичната кухня, културната програма и много други неща. За чужденците, които ще посетят Русия, московското бюро за туризъм поготвило брошура за онези странности, които могат да учудят чуждестранните гости в Русия.

Първо, много чужденци, които пристигат в Русия за Коледа с удивление научават, че в Русия не празнуват Коледа на 25 декември. Главният празник за всички руснаци е Нова година, която бурно отбелязват в цялата страна през нощта на 31 декември. В Русия православното Коледа го празнуват на 7 януари, но не така, както в другите страни, а тихо, в кръга на семейството.

Второ, когато руснаците се събират на празничната маса, те прекарват много време, по-дълго, отколкото е необходимо за приемане на храната. Между другото, на празничната маса има много ястия, много повече, отколкото е необходимо за да се наситиш. Не е прието да се пият алкохолни напитки без тостове. Това се смята за грубо нарушение на етикета. И по време на хране, и в почивките, обикновено говорят много, шегуват се и се смеят.

Русия1

В хотелите, ресторантите, магазините, чужденците често ги поразява мрачната сериозност на работниците на руския сервис. Трябва да се знае, напомня брошурата, в Русия не е прието да се усмихват на непознати. Смята се, че усмивката трябва да бъде искрена и тя е предназначена за приятели. Но с появата в сферата на сервиса на новото поколение, тази традиция постепенно започва да се променя. Независимо от външната студенина, руснаците твърде бързо започват да контактуват с непознати хора, бързо им предлагат дружба и помощ.

Какво има още странно в Русия? В кафенетата и ресторантите, ако клиент повика сервитьорка, по-добре е да каже: „Девойко!” Всяка девойка или жена, с изключение на стара баба – това е девойка. Между другото, сега в Русия във всички без изключение ресторанти, кафенета и барове е забранено да се пуши. На любителите да запалят цигара ще им се наложи да потърпят, или да излязат на улицата.

А въобще странности и особености на местния етикет за чуждестранните туристи има във всички страни. Главното е те да бъдат изучени предварително за да не попаднеш в неловко положение./ Гласът на Русия
Русия