Какво се случи на срещата на Путин и Си Дзинпин?

Руският президент Владимир Путин и лидерът на Китай Си Дзинпин на неформална среща в понеделник  обсъдиха положението на Корейския полуостров и сирийския въпрос, съобщи агенция Синхуа, цитирана от РИА „Новости“ и Руски дневник.

„Двете страни се съгласиха, че Китай и Русия трябва да запазят стратегическото сътрудничество, да насърчават мирните преговори и правилното решаване на проблема на Корейския полуостров“, пише китайската агенция.

Подчертава се, че ядреният въпрос на Корейския полуостров трябва да бъде решен чрез диалог и преговори. Също така, двамата лидери потвърдиха, че ще се противопоставят на разполагането на американската противоракетна отбранителна система THAAD в Южна Корея.

„Русия и Китай трябва да засилят взаимната подкрепа и тясното си сътрудничество по големи международни и регионални проблеми <…> смятам, че посещението на президента на Китай ще даде нов тласък и стимул за развитието на цялостното стратегическо партньорство и сътрудничеството между Русия и Китай“, заяви Путин, цитиран от агенция Синхуа.

Си Дзинпин посочи, че Москва и Пекин трябва да засилят двустранното сътрудничество и взаимната подкрепа при разработването и защитата на националния си суверенитет и сигурност.

Си Цзинпин е в Москва на двудневно посещение, в резултат на което се очаква да бъдат подписани 40 двустранни споразумения, включително и за сътрудничество в областта на търговията, енергетиката и образованието. Компании от двете страни ще сключат договори за няколко десетки поръчки на обща стойност повече от $10 милиарда. Освен това, страните ще подпишат съвместна декларация за задълбочаване на отношенията, цялостно стратегическо партньорство и сътрудничество, и ще приемат план за действие и изпълнение на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество за периода 2017-2020 година.