Какво означава за Москва назначението на новия турски премиер?

На 22 май на извънредно събрание на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм бе избран за нов лидер на политическата формация. Съгласно турското законодателство той стана и премиер на страната. Йълдъръм е близък съратник на президент Реджеп Ердоган и до неотдавна заемаше поста министър на транспорта, мореплаването и комуникациите.

За разлика от предшественика си Ахмет Давутоглу, той е известен със своя прагматизъм. Редица анализатори прогнозират, че при новия министър-председател турската външна политика ще стане по-премерена, отколкото при Давутоглу.

Попитахме турски и руски експерти какво вещае назначението на Йълдъръм за руско-турските отношения, които са в криза от ноември 2015 г., когато Турция свали руски бомбардировач Су-24 с твърдението, че нарушил въздушното ѝ пространство.

Какво да очаква Русия?

Мненията на експертите, с които „Руски дневник“ разговаря, се обединяват около становището, че Бинали Йълдъръм едва ли ще инициира нормализиране на отношенията с Москва.

Иван Стародубцев – политолог, експерт от Института по Близкия Изток и специалист по турска политика и икономика – предполага, че назначението на Йълдъръм няма да има кой знае какво значение за руско-турските отношения.

„Идването на премиерския пост на технократ е сигнал, че центърът на идеологията и вземането на решения на външнополитическата арена окончателно се измества в полето на президента. Освен това новото назначение вещае ускоряване на прехода на страната от парламентарна република към президентска форма на управление“, смята Стародубцев.

С него е съгласен и Илшат Саетов – изтоковед-тюрколог, директор на Центъра за изучаване на съвременна Турция. „Това назначение означава, че сега правителството ще се ръководи от фигура, която е не на 99% (Давутоглу), а на 100% лоялна на Ердоган – отбеляза експертът. – Йълдъръм е отдавнашен съратник на Ердоган, но основното е, че той е напълно вграден във всички корупционни схеми, за разлика от Давутоглу, и никога – дори и хипотетично – няма да му дойде наум да стане истински премиер“.

Всичко е в ръцете на президента

Въпреки това, има редица експерти, които не изключват възможността турската страна да се възползва от „новия премиер“ като фигура, която не е „опетнена“ от сегашната криза с Русия, т.е. която лично не е издала заповедта да бъде унищожен руският изтребител през ноември 2015 година.

Хакан Аксай – турски политолог и автор на колонка в интернет-изданието T24, отбелязва: „Ако в Анкара се появи необходимост от своего рода презареждане на отношенията с Русия, то, разбира се, „новият премиер“ е една прекрасна възможност да се влезе в контакт с Москва“. Според политолога всичко зависи от това как ще се развие ситуацията в Сирия.

Керих Хас – експерт от проправителствения турски център за анализи USAK (Организация за международни стратегически изследвания/ Център за евразийски науки) – смята, че съдбата на руско-турските отношения е в ръцете на президента Ердоган, а новият премиер е просто подходяща фигура за него при сегашните условия.

„Назначението на Йълдъръм не вещае позитивна промяна за отношенията между Москва и Анкара. Не смятам, че при него ще има нормализация на руско-турските отношения. При новия премиер те най-вероятно ще влязат във фаза на „контролирано напрежение“, сподели турският експерт пред „Руски дневник“.

Според Стародубцев въпросът за нормализацията на отношенията между двете страни се заключава преди всичко в това дали Русия би могла в момента да очаква някакви стъпки от страна на Турция, насочени към нормализиране на отношенията. „Изхождайки от риториката на руските федерални канали, да се уловят очакванията е трудно. Що се отнася до новия турски премиер, то по всичко личи, че той на първо място ще се концентрира върху политическите реформи в страната и икономическите проблеми, като ще остави целия външнополитически дневен ред на президента Ердоган“, прогнозира експертът.

Източник: „Руски дневник“