Какво изплаши „Доналд Кук”?

На 10 април американският ескадрен миноносец „Доналд Кук” навлезе в Черно море. На 12 април руски бомбардировач Су-24 прелетя над кораба, а на 14 април Пентагона излезе с крайно емоционално изявление, обвинявайки Русия, че нарушава собствените си традиции и международни договори. Излезе информация, че екипажът на „Доналд Кук” е деморализиран а 27 моряци са подали рапорт за уволнение. Какво изплаши „Доналд Кук”? – пише „Росийская Газета”.
„Доналд Кук” е ескадрен миноносец четвърто поколение с водоизместимост над 5000 тона, въоръжен с ракети „Томахоук” с голям обхват и оборудван с най-новата информационно-управляваща система „Иджис”, способна да следи и обстрелва стотици цели.
Появата на такъв кораб би трябвало да предизвиква страх и трепет.
Но не се получи така. Прелетелият Су-24 не е имал на борда си ракети. Под фюзелажа е висял само един контейнер с комплекс за радиоелектронна борба „Хибин”. Приближавайки се към „Доналд Кук” системата е изключила неговия радар, бойните управляващи вериги и системите за предаване на данни.
След което руският Су-24 имитирал ракетна атака на ослепелия и оглушал кораб. Общо 12 пъти.
Когато бомбардировачът отлетял „Доналд Кук” спешно се отправил към румънския бряг да приведе нервите си в ред. Повече не се приближил към руски води.
Американците са свикнали отдалеч, в пълна безопасност да плашат с ракети лошо въоръжени отряди а някакви си пустинни партизани. Ако не се получи така- не важат.