Казанската катедрала в Санкт Петербург

Един от най-големите православни храмове в Русия е Казанската катедрала. Намира се в Санкт Петербург. Тя се счита за символ на руската военна мощ. Казанската катедрала е с официално име Катедралата на Дева Мария от Казан и е разположена на видно място на главната улица на Санкт Петербург – Невски Проспект. Дълго време в нея се пази една от светините на руското православие — иконата на Казанската Богородица.

На мястото на днешната катедрала първоначално е била построена каменна църква на име „Рождество Богородично”. Строителството е започнало на 6 септември 1733г. Този предшественик на Казанската катедрала е издигнат в бароков стил, като е имал дървен купол и камбанария над входа. Проектант на храма бил архитектът Михаил Земцов, а официалното освещаване на църквата се е състояло на 13 (24) юни 1737 година в присъствието на императрица Анна Ивановна. В деня преди освещаването на храма, в него е пренесена иконата на Казанската Богородица, открита в края на 16 век.

През 1799 година император Павел I обявява конкурс за проектиране на нова катедрала на мястото на разпадащата се „Рождество Христово”. Строителството на катедралата, която по плана на император Павел I, е трябвало да наподобява базиликата ,,Свети Петър“ във Ватикана, е възложено на архитекта Вороникин, който по-късно става професор в Академията на изкуствата. Строежът на Казанската катедрала продължава около 10 години, което е доста кратък период имайки предвид размерите и внушителността й. Строежът на Казанската катедрала е изцяло с тукашни материали, като стотиците работници се трудят без прекъсване денонощно.

През 1811 година Казанската катедрала е завършена, а за онова време е най-голямата в цяла Русия. Височината на катедралата достига 71 метра. Във вътрешността си, както и отвън храмът е украсен с огромни и уникални колонади, изсечени от огромни монолитни блокове гранит, всяка от които е с тегло 30 тона. Северната порта на Казанската катедрала е излята от бронз по модел на прочутите „Вратите на рая”, датиращи от 15 век във флорентинския баптиски храм. Една част от фасадата й гледа към Невски проспект, а другата й част е разположена на Канал Грибоедов. Казанската катедрала дава имената на остров Казан, който се намира в делтата на река Нева, на Казански мост, който е построен на канала Грибоедов, както и на улицата, която тръгва от православната катедрална църква на Санктпетербургската епархия на Руската православна църква. За такава, Казанската катедрала се счита след указа на патриарх Алексий II от 31 декември 2000 година.