Казанлък е град на памет и на воинска гордост

Тези думи прозвучаха в историческо слово за героите на 23 пехотен Шипченски полк на Красимир Узунов, президент на информационна агенция и радио „Фокус“. За героичното минало на славния полк Красимир Узунов говори в началото на тържественото събрание – концерт, по случай 130г. юбилей от създаването на 23ПШП във Военния клуб на Казанлък тази вечер.

Авторът на историческия разказ „Каймакъ – Чаланъ“, съавтор, съвместно с проф.Генчо Начев на книгата „История на 23-ти пехотен Шипченски полк“ припомни бойния път на полка. В словото си той отбеляза, че докато подготвят с проф. Начев по довършването на втория том на кнгата, са стигнали до извода, че всички офицери от 23 Пехотен Шипченски полк от Казанлък са погребани в църкви:: „За тези герои няма как да се говори равнодушно, няма защо да търсим чужд безсмъртен полк. Вашият безсмъртен полк е 23 пехотен Шипченски полк.“, обърна се той към казанлъчани. „Ако всеки от нас разрови родовата си памет, няма как да не стигне до едни войничета, на които ръцете са им напукани и от студ, и от жега, които са яли веднъж на седмица, които са броели куршумите, но които са знаели, че зад гърба им започва България. И няма как да отстъпят и докъдето са стигнали те, до там е България. Те пазят семейства, те пазят огнища, те пазят роднини, пазят земята. И затова са били непобедими.“

„Тук е въпросът да се запали едно поколение, което сега излиза от гимназиите да търси историята.“, пожела Красимир Узунов. „Защото Казанлък не е само град на рози, град на траки. Той е град на памет и на воинска гордост.“, заяви той.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, под чиито патронаж преминават честванията поздрави гостите на тържеството. „23 пехотен Шипченски полк е наричан с много имена – Безсмъртния полк, Лудия полк, Лъв Балкански, Венеца на бойната слава на България… Мисля, че всички му прилягат, защото е създаден от кръвта и земята на тази Долина.“ Галина Стоянова припомни думи на подпоручик Кавлаков за 23ПШП: „Ако в миналото Караджата беше само един, тук всеки войник е повече от Караджата. Ако в миналото имаме само един Ботев, тук офицер е повече от Ботев. Майки и деца, ако в завоя на Черна имате мъртвец, утешете се и бъдете горди! Светец сте погребали там!“.

Галина Стоянова  се обърна към своите съграждани с убеждението, че казанлъчани не се сещат само на дати за своите герои. Тя даде пример с Тракийското дружество и благодари на всички патриотични организации, които разказват историята всеки ден. Човешка благодарност Кметът изказа и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и председателя на казанлъшката организация майор от запаса Евгени Пейчев, на 61-ва СМБ и нейния командир Пламен Йорданов, на Емил Хаджиев и Съюза на запасните подофицери, на Съюза на ветераните от войните с председател Минчо Минчев, на Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“ и Йордан Маринов, на Тракийското дружество „Капитан Петко Войвода“ с председател София Пърнарова, на Регионален клуб „23 ПШП“ към Национално дружество „Традиция“ с председател Николай Байнов, на Общобългарски комитет „Васил Левски“ с председател Данаил Пърнаров, на Сдружение „Русофили“ – Казанлък и неговия председател Атанас Бозов, на директорите на Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Момчил Маринов и д-р Чавдар Ангелов. Тя отличи проф.Генчо Начев и Красимир Узунов като двама родолюбиви българи, които разнасят славната история на 23 пехотен Шипченски полк в цяла България и продължават да я разказват.

Кметът на Казанлък връчи Почетен знак на военния министър за отношението към честванията. Тя описа  Красимир Каракачанов като човек, за който „Историята и историята на 23 пехотен Шипченски полк е съдба.“.

Министър Каракачанов награди 13 жители на Казанлък, членове на военно-патриотични организации „за съществен принос при популяризирането на военната ни история, славата и героизма на Българската армия, за разпространение и утвърждаване на българските военни традиции, за военно-патриотично възпитание и във връзка със 130-та годишнина от създаването на 23-ти ПШП“: с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ проф. Генчо Начев, инж. подполковник о.з. Нено Влайков, д-р Косьо Зарев, вписан в Почетната книга на Казанлък, Лилия Димитрова, Почетен член на Съюза на подофицерите, дъщеря на подполковник Димитър Подскорчев, командир на 23-та дружина, вписана в Почетната книга, Костадинка Димитрова, вписана в Почетната книга на Казанлък, Емил Хаджиев – Съюз на запасните подофицери, София Пърнарова – Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, Николай Байнов –  Регионален клуб „23 ПШП“ към Национално дружество „Традиция“, Данаил Пърнаров – Общобългарски комитет „Васил Левски“, Иван Велчев – Клуб „Петър Константинов“, Яница Станчева – журналист, издател на множество патриотични книги за Казанлък и България, Атанас Бозов – председател на Сдружение „Русофили“ – Казанлък, д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ“Шипка – Бузлуджа“.

С Почетна значка на Министерство на отбраната I-ва степен бе отличен Красимир Узунов, президент на информационна агенция и радио „Фокус“, който вече е носител на юбилейния медал.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност заяви, приветства всяко подобно мероприятие, „в което общество и армия заедно събуждат българския дух“: „Самочувствието и възраждането можем да го намерим връщайки се назад към нашите предшественици в историята ни.“, отбеляза в словото си министърът на отбраната и даде пример с Паисий. „Приветствам тези прекрасни инициативи, които кметът на Вашата община прави за събуждане на националното самосъзнание.“

Тържествената вечер започна с внасяне на знамената на запасните офицери и на Българското знаме и премина с музикалните поздрави на Представителния ансамбъл на Българската армия и Московски казашки ансамбъл „Славица“.

Честването на 130-годишнината от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В Инициативния комитет участват командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, редставители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

В тържествата се включиха още генерал Андрей Боцев, началник на отбраната на Република България, Красимир Узунов, президент на информационна агенция и радио „Фокус“, автор на историческия разказ „Каймакъ – Чаланъ“, Почетният гражданин на Казанлък, кардиохирургът проф.Генчо Начев, внук на подпоручик Генчо Хаджи Генчев, адютант на 4-та дружина от 23-ти ПШП, Почетните граждани на Казанлък Николай Ибушев, Теодосий Теодосиев, Едрю Едрев, вписаните в Почетната книга на Казанлък д-р Косьо Зарев, Лилия Димитрова, Гълъбина Михайлова, Костадинка Димитрова, генерали, запасни офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на населени места, общински съветници, ученици от казанлъшки училища и родолюбиви граждани.

Програмата за отбелязване на 130г. 23-ти пехотен Шипченски полк ще продължи през цялата 2019г.

Източник: https://www.kazanlak.bg/page-8691.html