Кадиров: Мюсюлманите никому и никога няма да позволят да обижда името на пророка Мохамед

Ислямът е религия на мира и мюсюлманите в Русия няма да си позволят да дестабилизират обстановката в страната. Това заяви чеченският президент Рамзан Кадиров по време на многохилядния митинг в защита на ислямските ценности, който се проведе в Грозни.

„Ние с вас заявяваме пред целия свят, че мюсюлманите в никакъв случай няма да си позволят да използват себе си за дестабилизиране на ситуацията в страната. Ние винаги сме били надеждни защитници на Русия! И днес сме в състояние да дадем достоен отпор на всеки враг на Отечеството ни! Ислямът е религия на мира и творчеството! Той учи на живот в мир и съгласие с всички народи в нашата страна, с хора от различни вероизповедания. Ние спазваме строго тези принципи, заложени в Свещения Коран и Сунната на Пратеника на Аллах”, каза Кадиров.

Митингът под надслов „Любов към пророка Мохамед” събра повече от 800 хил. души в чеченската столица Грозни. Участниците в демонстрацията държаха плакати с надписи: „Не на карикатурите на пророка Мохамед” и „Ислямът – религия на добротата и творчеството”.

В акцията в Грозни приеха участие духовни лица от други държави, както и представители на Руската православна църква.

„Днес ние сме заедно с вас и казваме „не” на злото, което се старае да разпространи Западът и да внесе раздор между нашите религии”, каза епископ Махачкалински и Грозненски Варлаам.

Близо 80 % от руските граждани подкрепят протеста на мюсюлманите в Грозни. Това показва проучване, проведено то московска радиостанция.

Инициатор на акцията е чеченското духовенство, което осъди всяка форма на тероризъм. В събота митинг под надслов „Ислямът е против тероризма” се проведе в Магас (Ингушетия) и в него приеха участие над 20 хил. души.

Протестите в Чечня и Ингушетия се проведоха след терористичния акт в редакцията на френското издание, което реши да печели от богохулство.

Припомняме, че след поредицата от терористични нападения, в Париж се проведе марш срещу тероризма.