Кадиров доложи на Путин за ситуацията в Чечения

Държавният глава на Чечения Рамзан Кадиров, по време на среща с руския президент Владимир Путин, му разказа за обстановката в региона, покани го да посети републиката и да присъства на тренировка по джудо, съобщи „Взгляд“ в петък (26 август).

„В републиката ситуацията е стабилна, има ред. Тежки и особено тежки престъпления от терористичен характер няма“, заявил на срещата с Владимир Путин чеченският държавен глава, предава РИА „Новости“.

Кадиров разказал също, че майските президентски укази се изпълняват. Според него, през 2016 г. Чечения е добре подготвена за учебната година, построени са 19 нови училища с близо 10 000 нови места. „По въпроса за аварийния подслон, както ви писах по-рано, през тази година завършваме първата програма. Около 4000 души ще получат жилище, това са повече от 15 000 кв. м жилищна площ“, каза главата на републиката.

„Ето така, тихичко решаваме въпросите. Но, както обикновено, без вашето участие, без Вашата поддръжка, при нас не биха се получили нещата. Има въпроси, по които е нужна Вашата намеса“, добави Кадиров.

Чеченският държавен глава подчертал по време на срещата с Путин и ръста на селското стопанство и промишленото производство през първата половина на 2016 г. „Имаме добра динамика. Промишленото производство през първото полугодие на тази година има ръст от 11,6%, а селското стопанство – 7,4%“, каза той.

В Чечения, по думите на Кадиров, се развива импортозаместването в сферата на селското стопанство. Безработицата е намалена – създадени са около 5000 нови работни места.

Ръководителят на Чечения покани Владимир Путин да посети републиката и да присъства на тренировка по джудо. „Скоро проведохме шампионат по джудо, нашият клуб „Еделвайс“ спечели шампионата на Русия. Развиваме джудото, то е наш приоритет. Смятам, че ще е добре да дойдете при нас и да присъствате на тренировка“, каза Кадиров. Руският президент е отговорил, че с удоволствие приема поканата.

Източник: Руски дневник