…И ще кажем на долара „Goodbye“?

Русия е готова да се избави от доларовата зависимост и в това тя има потенциални съюзници. Най-мощният от тях е Китай, пише „Гласът на Русия“. През ноември 2013 г. Китайската народна банка прие решение: „трупането на чужда валута вече не отговаря на интересите” на страната. В Пекин заявиха необходимостта от избор на нова международна резервна валута, която да замени долара.

Войната с долара се води паралелно на няколко фронта:

Нефтен

Проектът за международна „бездоларова” търговия с енергийни суровини започна да придобива реални очертания на базата на „Санктпетербургската международна стоково-суровинна борса” от май 2014 г. Основната идея изглежда така: „откачването” на огромната и бързорастяща част на световния пазар за енергийни суровини – Азиатско-тихоокеанския регион – от долара и използването вместо него на юана и рублата. Освен Китай, потенциални съюзници на Русия са Индия и Иран. Русия предложи на Индия редица мащабни проекти в нефтогазовата сфера още през март. Иран се занимава с организацията на независимата от долара нефтена борса от 2004 г.

Газов

През май Владимир Путин, според оценка на вестник „Вашингтон таймс”, „победи стратегически, като подписа газов договор с Китай”. Според американската преса тази „сделка на века” ще попречи на САЩ да изолира Русия чрез икономическите санкции и ще лиши долара от статута му на световна резервна валута. През лятото ръководството на „Газпром” и КНР съгласуваха строителството на газопровода „Силата на Сибир”, а през юни Индия заяви, че е готова да го продължи до границите си.

През септември президентът на „Газпром” съобщи, че е постигнато споразумение за втория голям газов договор с Китай – строителството на газопровод „Алтай” и доставките в АТР до 100 милиарда кубически метра газ годишно. Планира се той да бъде сключен през ноември. Според оценки на западни експерти доставките по газопровод „Алтай” ще ударят такива страни-износителки като САЩ, Канада, Австралия и Катар.

Валутен

От пролетта тази година Русия съкращава инвестициите в държавните облигации на САЩ и извежда от американските банки депозитите си. През октомври Владимир Путин заяви, че страната е готова активно да преминава към национална валута при взаимните плащания с Китай и другите партньори.

Русия рязко активизира изкупуването на злато на световния пазар. За последната половин година златно валутните резерви са увеличени с над 18%. Едновременно с това Банката на Русия съкращава дела на долара. По подобен начин постъпва и Националната банка на Казахстан. Някои западни експерти смятат, че натрупването на злато в Москва и Астана са част от координирана политика.

Китай формира свой пазар на злато на базата на Шанхайската борса. Целта, според западните икономисти, е да вземе под контрол целия оборот на злато, да го изземе от американската борса Comex.  А след това за сметка на  рязката промяна на цените на златото да извърши пълно валутно „презареждане”.

Собствениците на долара се опитват да попречат на смъртоносните за тази валута действия и алианси. САЩ не крият вече, че срещу Русия водят война. На 17 септември прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест, коментирайки падането на курса на рублата, каза: „Нашата първоначална цел бе да изолираме Русия и да я накараме да плати икономическа цена”. Сега САЩ се опитват да играят срещу Русия, намалявайки цените на нефта.