И Холандия си поиска златото от САЩ

Холандия също си поиска златото от САЩ, 122 тона вече са върнати в Амстердам

Холандската централна банка е поредната, която изрази намерението си да репатрира златните си резерви от САЩ. Така Холандия се превръща в поредната държава от Европа, която изразява публично притесненията си относно златните си резерви, които се съхраняват в Съединените щати.

Докато дебатите относно това дали Швейцария трябва да изтегли златните си резерви от САЩ и да ги върне в собствените си трезори продължават усилено дни преди референдума, който ще се проведе в неделя, холандците са на път да предприемат подобни стъпки също.

Холандската централна банка съобщи в края на миналата седмица, че вече са изтеглили 122 тона от златните си резерви от Ню Йорк и са ги върнали в Амстердам. Така Холандия става поредната европейска държава, която си иска златото, съхраняващо се в САЩ. Преди нея тези намерения изразиха централните банки на Германия, Франция, Италия. Очевидно е, че западните държави си нямат доверие, коментират анализатори.

Златото, което Холандия туко-що е изтеглила от САЩ се равнява на $5 млрд.долара по актуални цени и съставлява 20% от общия златен резерв на страната. Така вече 31% от целия ѝ резерв вече са в Амстердам. Счита се, че други 31% са все още в Ню Йорк, но всъщност държавите, които съхраняват част от резервите си в САЩ в момента не знаят къде точно е то. Интересно е, че първата държава, която си поиска златото обратно от САЩ беше Венецуела, по времето на Уго Чавес, след това този пример последваха редица европейски държави. Основното подозрение е, че Федералния резерв е отдавал тяхното злато под наем на други държави, използвал го е, за да манипулира цената на ценния метал. Не на последно място стои и аферата с разкритите фалшифицирани кюлчета злато, натъпкани с волфрам. Шокиращо е, че Федералния резерв не е правил одит на златото, което съхранява повече от 50 години. Последния одит е от далечната 1953г.