И Сърбия мечтае да се присъедини към Русия

Сърбите също решиха да последват светлия пример, който жителите на Крим дадоха и да пожелаят да станат част от необятната руска територия.

Във социалната мрежа Фейсбук се появи група, която призовава руският президент Владимир Путин да присъдиени и Сърбия. Групата се нарича „ФБ Референдум – Путине, анексирай и Сърбия“ и само за няколко дни събра над 27 500 членове.

На снимката на корицата на групата се вижда, че към Сърбия са присъединени Черна гора и Република Сръбска. Профилната снимка пък е закачливо намигващият руски президент.

Основателите на групата апелират за организиране на референдум по кримския сценарий. Те призовават към тях да се присъединят поне един милион фенове, за да се види, че в Сърбия има желание да стане част от Руската федерация.

Сръбските медии веднага подеха новината като описаха подробно въжделенията на сръбските оптимисти и цитираха публикациите в групата.

Изданието Vesti online цитира и изявление на един от членовете: „Сърбия има много приятели в Русия, а един от тях е вицепремиерът, който е сърбин по произход”.

Изданието пита как бихте гласували на подобен референдум.

Новината, че в Сърбия има група, която иска референдум за присъединяване към Русия, беше съобщена и от хърватски медии, които буквално се подиграха на идеята, коментира сръбското електронно издание „Правда“.

„Докато едните твърдят, че руснаците искат да анексират Сърбия, други констатират, че болестта не пита”, бил коментарът на хърватското електронно издание 24.hr.

Вестник „Курир“ също цитира коментара на хърватското издание и публикува част от коментарите на хърватите. В един от тях се казва, че само „сръбски селянин с цървули може да иска присъединяване към Русия”.

Появи се и македонска група, която призовава за същото. Тя обаче срещна вяла подкрепа, може би защото бе кръстена неправилно. Вместо: „ФБ Референдум – Путине, анексирай и Македония” името на групата трябваше да бъде: „ФБ Референдум – Георге Иванов да присъединим Русия към Македония“.

Това не са първите подобни Фейсбук групи, които се борят за референдум и присъединяване на страни към по-силни такива. Преди броени дни уеб потребители от украинския град Донецк изявиха желанието си да се присъединят към Уелс с довода, че основателят на града е уелсец и те изначално са граждани на Обединеното кралство.

Само преди седмица и България поде кампания за присъединяването на страната ни, само че към Монако. Само за седмица инициативата събра около 15 000 последователи на светлата оптимистична идея.